Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Službena Priština ocijenila je jučerašnji posjet američkoga predsjednika George W. Busha u Tirani povijesnim za cijeli albanski narod, posebice izrazivši zadovoljstvo potporom koju SAD daje Kosovu.


Politički dužnosnici te predstavnici albanskih političkih stranaka kazali su da je Bushov posjet ostvaren u povijesnom trenutku za Kosovo, ali i za cijelu regiju te da on predstavlja jasan signal da se SAD odlučno zauzimaju za neovisnost Kosova.

Vezani članci Vili Beroš cijepi građane ANKETA Podržavate li da punu potporu dobiju samo tvrtke s više od 70 posto cijepljenih? Andrija Jarak i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Reporteri Nove TV iz Prištine i Beograda: Na Kosovu nije zabilježen ni najmanji incident, u Srbiji se prosvjeduje

"Ovo je povijesni posjet i zahvaljujem američkom predsjedniku na snažnoj potpori koju je dao Albaniji i Albancima, ali i jugoistočnoj Europi, kako bi se kretala putem reforme", rekao je Sejdiu.

Glasnogovornica premijera Agima Cekua, Ulpiana Lama, izjavila je da do Bushov posjet dolazi u povijesnom trenutku za Kosovo.

Dopredsjednik vodeće oporbene Demokratske stranke Kosova, Fatmir Limaja, istaknuo je da posjet svjedoči o američkoj predanosti za okončanjem procesa određivanja statusa Kosova neovisnošću te da predstavlja i jasan signal da se Albanija nalazi na dobrom putu ka euroatlanskim integracijama.

Slično su posjet ocijenili i analitičari u Prištini, smatrajući ga
priznanjem toj zemlji za kretanje putem partnerstva i integracija u euroatlanske strukture, ali i važnim signalom u trenutku kada se odlučuje o budućnosti Kosova.

Kosovski dužnosnici, opća je ocjena, neće dopustiti daljnje
odugovlačenje procesa statusa Kosova i očekuju brže okončanje toga procesa ostvarivanjem neovisnosti, no neće poduzeti jednostrane korake bez suglasnosti međunarodne zajednice.

Posjet američkog predsjednika Tirani izazvao je velik interes
kosovske javnosti. RTV Kosova u nedjelju je izmijenila svoj
cjelodnevni program prilagodivši ga Bushovu posjetu te izravno prenoseći njegove najvažnije djelove, a tako su učinili i drugi elektronski mediji na albanskome iz Prištine. Priština i drugi kosovski gradovi i mjesta bili su okićeni albanskim i američkim zastavama i parola koje izražavaju zahvalnost Kosovara Sjedinjenim Državama.