Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Kosovu se ne smiruju prosvjedi Srba zbog proglašene neovisnosti Kosova i oni svakodnevno ponavljaju svoje zahtjeve da žele živjeti i raditi pod ingerencijom srbijanskih ustanova.


Gotovo tisuću Srba u četvrtak je prosvjedovalo u srpskoj enklavi Gračanici, oko 10 kilometara južno od Prištine, u znak potpore suspendiranim policajcima, pripadnicima Kosovske policijske službe.

Vezani članci Kosovske dnevne novine Postali su prva europska država u kojoj dnevne novine više ne izlaze: "Stariji, koji su ih čitali, barem jednom tjedno dođu i pitaju jesu li kojim slučajem došle" Slika nije dostupna Srbi sa sjevera Kosova prijete novim prosvjedima

Nakon proglašenja neovisnosti Kosova 150 srpskih policajaca napustilo je Kosovsku policijsku službu i nije dolazilo na posao, zbog čega su suspendirani. Oni žele i dalje raditi kao policajci, ali pod zapovjedništvom UNMIK-ove a ne kosovske policije jer ne priznaju kosovsku državu. Srpski policajci na sjeveru Kosova jedini su od ranije pod zapovjedništvom UNMIK-ove policije.

U Mitrovici su u četvrtak prosvjedovali i zaposlenici u pravosudnim tijelima i studenti, sa zajedničkim zahtjevom da srpska tijela na Kosovu budu sastavni dio srbijanskog pravosudnog, odnosno obrazovnog sustava. Svi su prosvjedi protekli mirno.