Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret na najvišoj razini

Priprema se susret srpskih i kosovskih vođe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga spremna je razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, a takav susret bio bi pozitivno ocijenjen u Europskoj uniji (EU) u kojoj vjeruju da će do njega doći na jesen, prenose mediji u Beogradu i Prištini.

Glasnogovornik ureda kosovske predsjednice Arber Vllahiu rekao je za kosovski dnevnik na albanskom jeziku 'Koha ditore' kako je predsjednica Jahjaga spremna sastati se s bilo kime, bilo kada i bilo gdje, ukoliko je to u interesu kosovskog naroda i države. Kako prenose kosovski mediji, u Bruxellesu se već radi na mogućem susretu Jahjage i Nikolića, kao i na tome da se dijalog između Srbije i Kosova, koji se od ožujka prošle godine vodi uz posredovanje EU, prenese na najvišu razinu.

Dodaje se kako u međunarodnoj zajednici ne isključuju ni mogućnost susreta premijera Srbije i Kosova, ako bi novi srbijanski premijer bio Boris Tadić, ali da se sastanak Nikolića i Jahjage smatra vjerojatnijim.

Pročitajte i ovo Xhelal Svecla Sudionici su identificirani Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije" Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Očajno razdoblje za susjede Dvije tragedije urezale su se u tkivo moralno posrnule Srbije, a pamti se i diplomatski rolerkoster s Hrvatskom

>> Srbi postavili nove barikade na sjeveru Kosova

Radio Slobodna Europa (RSE) također je prenio je kako se u strukturama EU ocjenjuje da bi trebalo doći do susreta na najvišoj razini između Beograda i Prištine te da se u Bruxellesu čeka formiranje nove srbijanske vlade, nakon čega slijedi ljetnja stanka, ali se nadaju da će do susreta doći relativno skoro, već u ranu jesen, prije izvješća Europske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana na putu eurointegracija, koji se očekuje u listopadu.

Pripreme za susret Nikolića i Jahjage, dodaje se, još uvijek nisu službeno započele u institucijama EU, Europskom vijeću ili Europskoj komisiji, ali se obavljaju na razini stručnjaka, u diplomatskim krugovima vodećih zemalja članica EU - Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

U međuvremenu, pojedini srbijanski političari, među kojima ponajviše predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić, informacije o spremnosti srbijanskog predsjednika na otvaranje komunikacije s visokim dužnosnicima iz Prištine predstavljaju kao dodatan zahtjev odnosno pritisak Bruxellesa na Srbiju, a takvim su se tvrdnjama o novim pritiscima EU na Srbiju odmah, bez ikakva kritičkog otklona i neovisne provjere, pridružili i pojedini mediji u Srbiji.

Reagirajući na to, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je za RSE podsjetio da je inicijativa o spremnosti za susret na vrhu između Beograda i Prištine zapravo potekla iz Beograda, od srbijanskog predsjednika Nikolića, koji je proteklog tjedna, tijekom boravka u Bruxellesu rekao da je spreman sa svakim na Kosovu razgovarati osim s premijerom Kosova Hashimom Thacijem. 'On je sam rekao da je spreman na dijalog s gospođom Atifete Jahjagom, predsjednicom Kosova. To je izjava predsjednika Srbije i ja ne vidim nikakvu potrebu da se prave aluzije na Europsku uniju kada je takva izjava zapravo došla od srbijanskog predsjednika', ustvrdio je Kacin. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene