Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedaleko nacionalnog parka

Potencijalna ekološka bomba: Otkrivene pune bačve cijanida i klorida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije tone otrovnog otpada otkrivene su samo stotinjak metara od najvećeg zaštićenog područja u Mađarskoj, nacionalnog parka Hortobađi.

U Mađarskoj je otkrivena potencijalna ekološka bomba.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Dvije tone opasnog otrovnog otpada otkrivene su u Mađarskoj. U starom skladištu stotine i stotine bačava s cijanidom, derivatima klorida i galvanskim talogom.

'Da se ove tvari na otvorenom isuše na suncu ili da plane požar otrovi bi otišli u zrak. Čak i sad može ih vjetar raznijeti', tvrdi Istvan Konyhas, iz udruge za zaštitu okoliša Terepszemle.

Otrovni otpad otkrila je lokalna udruga za zaštitu okoliša i alarmirala vlasti. Uzeli su uzorke tla i poslali ih na analizu. Rezultate čekaju, ali su uvjereni da je okolno tlo već zagađeno. Otrovni otpad pronađen je samo stotinjak metara od najvećeg zaštićenog područja u Mađarskoj, nacionalnog parka Hortobađi - najveće travnate površine u Europi.

Izlijevanje mulja: Mađarska tvrtka kažnjena sa 472 milijuna eura

'Prema nekim procjenama, više je od 300 mjesta u Mađarskoj koje mogu biti potencijalne katastrofe, u kojima može doći do kontaminacije', rekao je Zoltan Illes iz Ministarsva zaštite okoliša.

Aktivisti za zaštitu okoliša upozoravali na opasnosti

Ovo nije prvi ovakav slučaj u Mađarskoj. Toksični crveni mulj iz tvornice glinice prije nešto više od tri godine odnio je najmanje 10 života, a posljedice se osjećaju i sada. Čini se kako su imali pravo aktivisti za zaštitu okoliša koji su tvrdili da to neće biti posljednji slučaj.

'Nema nikavih jamstava da se neće dogoditi sljedeći Kolontar. Toksični otpad može se pojaviti bilo gdje. Ne samo u Mađarskoj, već cijeloj regiji bivšeg socijalističkog bloka. Regija je puna skladišta otrovnog otpada, legalnog ili ilegalnog', upozoravao je u veljači 2011. Balasz Tomori i mađarskog Greenpeacea.

Prijetnja je to i ljudima i okolišu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene