Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD o Egiptu

'Prijenos civilnoj vlasti što prije!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlast u Egiptu mora se što prije predati civilnoj vladi, istaknula je u petak Bijela kuća.

'Mislimo da se potpuni prijenos vlasti civilnoj vladi mora provesti što prije, pravedno i bez isključivosti, sukladno legitimnim težnjama egipatskog naroda', istaknuo je u priopćenju Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće.

Prije osam dana nastavljeni su prosvjedi na trgu Tahriru u Kairu, čiji sudionici ponovo traže odlazak vojne vlasti. Uz trenutačni odlazak vojske s vlasti, prosvjednici traže sudbeni progon odgovornih za smrt 41 osobe - među kojima je 36 stanovnika Kaira - tijekom žestokih sukoba policije i prosvjednika.

Pročitajte i ovo Morski pas žrtva ostala bez ruke Stravičan napad morskog psa u poznatom ljetovalištu: Prijateljice su bile u moru, a napravile su kobnu pogrešku Ilustracija Upućeni trgovci potvrdili Rusija prodala pola milijuna tona pšenice po nižoj cijeni jednom od najvećih svjetskih uvoznika

'Neovisna istraga o pogibijama'

Washington žali zbog žrtava i poziva vlast da 'provede neovisnu istragu o okolnostima tih pogibija', ističe se u Carneyjevu priopćenju. Rješenja egipatske krize nema bez 'radikalnog rješenja koje će donijeti sami Egipćani', dodao je. 'SAD misli da nova egipatska vlada mora odmah dobiti prave ovlasti" i Washington će 'biti uz egipatski narod sve dok ne izgradi demokraciju dostojnu svoje slavne povijesti', ustvrdio je.

'Vjerujemo da se prijelaz Egipta na demokraciju mora nastaviti, da se izbori moraju brzo provesti i da se moraju poduzeti sve mjere kako bi se zajamčila sigurnosti i spriječilo zastrašivanje', dodaje se u tekstu.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene