Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Demokratska srpska stranka u Crnoj Gori podnijela je parlamentu prijedlog za utvrđivanje odgovornosti crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića u vođenju vanjske politike i zaključivanju međudržavnih ugovora radi pokretanja postupka za njegov opoziv.


Prijedlog DSS-a podržali su poslanici i ostalih oporbenih stranaka - Srpske liste, Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije i Narodne stranke.

Vezani članci Slika nije dostupna Predstavnici Hrvatske i Crne Gore potpisali sporazum o tzv. hrvatskoj kući u Kotoru Slika nije dostupna Crna Gora spremna isplatiti ratnu odštetu

U njihovu prijedlogu se navodi da je za potpisivanje međunarodnih ugovora, prema Ustavu, jedino i isključivo nadležna vlada Crne Gore, a za njihovo ratifikaciju Skupština.

'Vujanović je u ime vlade, s dužnosti predsjednika Republike,
potpisao Sporazum između crnogorske i vlade Sjedinjenih Američkih Država o zaštiti i pristupu te korištenju vojne infrastrukture u Crnoj Gori'", navodi se u obrazloženju prijedloga.

Dodaje se ocjena kako su očito u pitanju poslovi izvan nadležnosti predsjednika te se predlaže hitno poduzimanje mjera kojima bi se spriječile štetne posljedice potpisanog Sporazuma, što uključuje i opoziv predsjednika Vujanovića.

Ističe se također kako je od predstavnika Europske unije, posebice od povjerenika za proširenje EU-a Ollija Rehna, stigao jasan i nedvosmislen zahtjev kojim se zahtijeva da Crna Gora ne ratificira potpisani Sporazum sa SAD-om i Članak 98. kojim se predviđa da Crna Gora neće izručivati američke građane Međunarodnom kaznenom sudu.