Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najupečatljiviji trenuci pontifikata

Prigrlio tehnologiju, ispričao se zbog zlostavljanja, razgovarao s astronautima...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pontifikat Benedikta XVI. obilježilo je pregršt novosti. Prvi je to papa koji se ispričao zbog svećeničkog zlostavljanja, najvećeg problema koji je potresao Katoličku crkvu. Također, vješto se služi svim alatima modernog doba: aktivan je na internetu, razgovarao je sa svemirskom posadom i gostovao u TV emisiji.

Prihvatio je sve nove tehnologije i postao moderan crkveni čovjek. Najveće božićno drvce na svijetu upalio je samo jednim klikom na tabletu, udaljen 200 kilometara. 'Moja želja ove godine je da svatko od nas donese malo svjetla u svoju okolinu, u svoju obitelj, na posao, u svoju zemlju i gradove', rekao je 8. prosinca 2011. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neće mu biti lako Novi papa pred izazovima: Od osporavanja do svjetskih pitanja Slika nije dostupna Papin najbliži suradnik otkrio Kakav će biti odnos Benedikta XVI. i novog pape?

Dao je papa blagoslov i društvenim mrežama. Ima svoj Twitter profil. A razgovarao je i s astronautima.

>> VIDEO Papa Benedikt XVI. objavio 'Nemam više snage', novi papa moguć već u ožujku

Jednu od najvećih kriza doživio je zbog sobara koji je osuđen zbog odavanja povjerljvih dokumenata medijima. Papa ga je ipak pomilovao i odluku mu priopćio osobno u vatikanskom zatvoru. 'Paolo je ponovno izrazio žaljenje i kajanje, ali sada je imao priliku Papi to osobno reći', rekao je tada glasnogovornik Svete stolice Federico Lombardi.

Godine 2009. doživio je i napad. Mentalno nestabilna žena tijekom polnoćke u vatikanskoj bazilici preskočila je ogradu i zgrabila ga za halje i srušila. Papa joj je oprostio, a nakon mise susreo se s njom i njezinom obitelji.

Prvi je to papa koji je kročio u Vestminstersku opatiju. Ali i prvi koji se ispričao zbog svećeničke pedofilije. 'Želio bih zastati kako bih priznao stid koji osjećamo zbog seksualnog zlostavljanja od strane klera i vjerskih čelnika u ovoj zemlji. Iskreno mi je žao zbog boli i patnje koje su pretrpjele žrtve', rekao je Benedikt 19. srpnja 2008.

Benedikt XVI. zadivio je i Hrvatsku. Na molitvenom bdjenju dočekan je dojmljivom koreografijom. 'Dragi mladi Hrvati, grlim vas kao djecu, nosim vas u srcu i ostavljam vam u srcu svoj blagoslov', poručio je 5. lipnja 2011. Benedikt.

Uz tamburicu kao dar, ispraćen je pjesmom koju je skladao njegov prethodnik Ivan Pavao II.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene