Svi smatraju da se Turska odmiče od europske perspektive (Foto: AFP)
Svi smatraju da se Turska odmiče od europske perspektive (Foto: AFP)

Turska će se oprostiti od ulaska u EU ako Unija odbije "otvarati nova poglavlja" o njezinu pristupanju u Uniji, izjavio je predsjednik Erdogan. Do toga je došlo nakon što je povjerenik EU rekao kako su akcije i politike Ankare, učinile ispunjavanje kriterija za pridruživanje, nemogućim.


"Od sada na dalje, ne postoji druga opcija osim otvaranja poglavlja koja još niste otvorili. Ako ih ne otvorite, zbogom ", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na ceremoniji u utork, prenosi Reuters.

Njegovi su komentari došli nakon što je europski povjerenik Johannes Hahn, koji nadgleda kandidature za članstvo u EU, izjavio kako su ograničenja Turske za slobodu tiska i smanjenje građanskih prava učinila gotovo nemogućim Turskoj zadovoljiti kriterije pridruživanja EU.

Hahn je u utorak izjavio kako su pravila EU "neprenosiva" i da Unija neće staviti po strani "situaciju o ljudskim pravima" u raspravama s Ankarom.

"Svi se slažu da se, barem trenutno, Turska odmiče od europske perspektive", rekao je Hahn.

"Ne postoji verzija turske demokracije. Postoji samo demokracija" rekao je Hahn.

Ankara i Bruxelles godinama su razgovarali o mogućnosti da se Turska priključi EU. Već spori pregovori su zaustavljeni u srpnju 2016. godine, prenosi RT.

Odnosi su od tada postali još napetiji nakon rezultata referenduma, koji Erdoganu omogućuju da se dobiju čvrste ovlasti kada je u pitanju nacionalna pitanja zakonodavstva, financija, imenovanja i civilnog društva.