Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugašeno 310 računa

WIKIPEDIJA U PROBLEMIMA Razotkrivena velika prijevara i ucjenjivačka mreža

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na stotine manjih tvrtki i sitnih celebrityja bili su žrtvama sofisticirane ucjenjivačke mreže kojom su orkestrirali 'odmetnuti urednici' Wikipedije.

Wikipedija je poduzela mjere protiv "koordinirane grupe" prevaranata te blokirala 381 korisnički račun. Tijekom istrage se otkrilo da su ti korisnički računi na Wikipediji nudili izmjenu članaka o tvrtkama i privatnim osobama u zamjenu za naknadu, otkriva Independent.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

Razotkrivanje te mreže prevaranata i ucjenjivača vrhunac je dvomjesečne istrage, nazvane "Orangemoody". Sumnja se da su mnogi od navedenih korisničkih računa koji su blokirani, zapravo takozvani "sock puppets", odnosno da ih kontrolira jedna te ista osoba. Pravi identitet počinitelja, zasad je još uvijek nepoznat.

Najviše članaka na Wikipediji napisao je... ?

Prijevara je funkcionirala na način da je ciljala tvrtke i pojedince koji su imali poteškoća objaviti svoje stranice na Wikipediji. U nekim slučajevima, sami prevaranti su možda bili ti koji su odgovorni za uklanjanje članaka s Wikipedije.

Prevaranti bi zahtjevali naplatu i od nekoliko stotina funti kako bi uspješno "ponovno objavili" iste članke na Wikipediji. U nekim slučajevima tražili su i mjesečnu naknadu kako bi "zaštitili" objavljene članke. Prevarant bi se često predstavljao ili kao urednik ili kao administrator na Wikipediji.

Čitav taj slučaj pokazao je još jednom slabost pouzdanosti stranica Wikipedije, kad su u pitanju volonteri i kad je riječ o sadržaju kojeg oni postavljaju na te stranice, jer je sklon zloporabama.

Wikipedija je u međuvremenu pozvala svoje korisnike u Velikoj Britaniji da "pokažu obazrivost prema člancima žrtava prijevare", ističući da su oni "žrtve novonastale situacije", a ne krivci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene