Europa iz dana u dan broji sve više osoba s problemima u prehrani, a pretilost je postala toliko uobičajena da bi mogla postati 'novi standard'.


Oko trećine europskih tinejdžera teže nego što bi trebalo biti, objavila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). U izvješću o pretilosti u 53 europske zemlje, ta UN-ova agencija navodi da je pretilo oko 27 posto trinaestgodišnjaka i 33 posto jedanaestogodišnje djece.

>> I liječnici koji se bave poremećajima prehrane imaju predrasude prema debelima

Vezani članci Kaos na ulicama Kabula Ministri policije EU-a sastaju se zbog migracija u svjetlu afganistanske krize: Zabrinuti su zbog mogućeg masovnog priljeva ljudi, no ima i skeptičnih Slika nije dostupna 'Širenje ebole po Europi je neizbježno'

'Promijenila se naša percepcija o tome što je normalno: biti pretio sada je više normalno nego nenormalno. Ne smijemo dopustiti da nova generacija odraste s pretilošću kao novim standardom', rekla je regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Zsuzsanna Jakab.

Za pretilost Jakab je optužila kombinaciju tjelesne neaktivnosti i kulture koja potiče jeftinu hranu bogatu mašću, šećerom i soli te upozorila kako je ta kombinacija smrtonosna.

>> VIDEO Ima 20 godina i 610 kilograma, iz kuće ga izvukao viličar

Pretilost kod jedanaestgodišnjaka je najveća u Grčkoj, Portugalu, Irskoj i Španjolskoj, a namanja u Švicarskoj i Nizozemskoj, navodi se u izvješću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook