Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bez Socijalističke partije Srbije ni jedna grupacija stranaka u Srbiji ne može sastaviti novu Vladu a SPS postavlja kao jedan od uvjeta prestanak progona obitelji Milošević i oslobađanje iz zatvora bivšeg direktora Televizije Srbije Dragoljuba Milanovića.


Potpredsjednik SPS-a Milutin Mrkonjić izjavio je u intervjuu za dnevnik 'Blic' da očekuje nastavak pregovora o budućoj Vladi s koalicijom Srpske radikalne stranke (SRS) haškog optuženika Vojislava Šešelja i Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, te da koalicija koju predvodi njegova stranka inzistira na ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU, na povećanju mirovina za deset posto i na tome da mirovine nakon nekog vremena dostignu visinu od 70 posto u odnosu na plaće.

Vezani članci Sindikati i vlada nastavili pregovore o kolektivnom ugovoru Nastavljeni pregovori o kolektivnom ugovoru: "Očekujemo da na sljedećem sastanku sindikati izađu s konkretnijim zahtjevima" Lina Axelsson Kihlblom U Švedskoj prvi put transrodna osoba postala ministrica

'Međutim, uvjet bilo kojeg razgovora za nas je prestanak progona obitelji Milošević i oslobađanje Dragoljuba Milanovića', kazao je Mrkonjić, dodajući da ako radikali i narodnjaci prihvate njihove uvjete, neće ni počinjati pregovore o Vladi s Demokratskom strankom (DS) Borisa Tadića.

U intervjuu za 'Večernje novosti', međutim, Mrkonjić je kazao da dogovor s radikalima i narodnjacima o sastavljanju vlasti u Beogradu, potpisan u srijedu, ne znači da je SPS "definitivno zalupila vrata" DS-u i dodao da ne vidi zašto bi taj sporazum bio prepreka za razgovore o srbijanskoj Vladi.

Protiv Mirjane Marković, supruge bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, i njihova sina Marka na snazi su međunarodne tjeralice, protiv nje zbog nezakonite dodjele stana iz Vladina fonda dadilji njezina unuka, a protiv Marka Miloševića zbog navodne umiješanosti u krijumčarenje cigaretama 90-ih godina, te zbog prebijanja članova organizacije "Otpor" u Požarevcu 1999. godine.

Dragoljub Milanović, bivši direktor državne televizije osuđen je na deset godina zatvora zbog toga što u vrijeme NATO-bombardiranja, 23. travnja 1999. godine, nije evakuirao zaposlene iz zgrade RTS-a u Beogradu te je 16 zaposlenika te kuće poginulo. Milanović je nakon izricanja presude pobjegao. Tijekom policijske akcije "Sablja", provedene nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine, uhićen je u okolini Bara u Crnoj Gori, u vikendici što su je unajmili pripadnici kriminalnog "Zemunskog klana", koji je sudjelovao u atentatu na premijera.

Oslobađanje pravomoćno osuđenih ne spominje samo Mrkonjić. Šešeljev zamjenik Tomislav Nikolić izjavio je u predizbornoj kampanji da će, kad dođe na vlast, preispitati presude Đinđićevim ubojicama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju