Kofi Annan (Foto: AFP)
Kofi Annan (Foto: AFP) Foto: Afp

Bivši glavni tajnik UN-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir Kofi Annan preminuo je u subotu u dobi od 80 godina, objavila je njegova zaklada.


Annan, podrijetlom iz Gane, umro je rano ujutro u bolnici u Bernu u Švicarskoj, rekli su njegovi bliski suradnici.

Vezani članci Slika nije dostupna Rusija u bazu u Siriji poslala flotilu od 8 brodova Slika nije dostupna 'Plan za Siriju nije uspio, treba uključiti Iran'

Zaklada Kofija Annan iz Ženeve objavila je s "velikom tugom" da je umro mirno nakon kratke bolesti. Pored njega su bili njegova druga supruga Nane i djeca Ama, Kojo i Nina.

Rođen je u Gani 8. travnja 1938., studirao je na Macalester koledžu u St. Paulu u Minnesoti i MIT-u u Bostonu.

Annan je odradio dva mandata na čelu UN-a, od 1997. do 2006., a u mirovini se skrasio u jednom selu nedaleko od Ženeve.

"Na puno načina, Kofi Annan je bio UN. Popeo se s dna do vrha organizacije uvevši je u novi milenij s dostojanstvom i odlučnosti bez premca", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, kojeg je Annan postavio na čelo UN-ove agencije za izbjeglice.

Kao čelnika UN-ovih mirovnih operacija, Annana se kritiziralo što UN nije uspio zaustaviti genocid u Ruandi 1990-ih i genocid u Srebrenici 1995.

Izaslanik za bivšu Jugoslaviju glavnog tajnika UN-a Boutrosa-Boutrosa Ghalija od 1995.-1996., naknadno se ispričao što je UN zakazao u ratovima koji su uslijedili nakon raspada zajedničke države.

"Masovna ubistva u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi su sramota za UN, jer su strašni zločini počinjeni pred očima naših vojnika. Bili smo u stanju da spriječimo te zločine, ali umjesto toga, mi smo povukli svoje trupe. Zemlje, članice Vijeća sigurnosti napravile su grešku. U biti, svi mi smo zakazali", rekao je Annan na međunarodnoj konferenciji o prevenciji genocida u Stockholmu.

Annan je bio čelnik Svjetske organizacije pred kraj mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja (1996.-1998.), jedne od najuspješnijih mirovnih operacija u povijesti UN-a kojom je završio povratak okupiranih dijelova u ustavno-pravni poredak zemlje.

Zagreb je posjetio u studenom 2002., na desetu obljetnicu primanja Hrvatske u UN kada mu je tadašnji ministar vanjskih poslova Tonino Picula zahvalio što je kao podtajnik UN-a učinio puno Hrvatsku i ostale države nastale raspadom bivše SFRJ.

Annan je također sudjelovao u mirovnim naporima na Cipru i iznio plan ujedinjenja otoka koji su grčki Ciprani odbacili na referendumu 2004.

Najteži trenuci, rekao je, bili su kada nije uspio spriječiti krvoproliće u sudanskoj regiji Darfuru, propast UN-ova programa 'nafta za hranu' i rat u Iraku.

Skandal "nafta za hranu" izbio je početkom 2004. kada se otkrilo da je Sadam Husein varao UN u 64 milijarde dolara vrijednom programu kojem je cilj bio ublažiti sankcije što su strašno pogađale irački narod. Za korupciju je bilo optuženo i nekoliko UN-ovih dužnosnika, uključujući Annanova sina Kojoa koji je koristio veze u UN-u za osobno bogaćenje.

Godine 2001. podijelio je s UN-om Nobelovu nagradu za mir. Odbor za dodjelu te prestižne nagrade ocijenio je da je Annan "najzaslužniji što je udahnuo novi život organizaciji".

Kada je u travnju proslavio 80. rođendan, upozorio je kako u današnjem svijetu nema dovoljno snažnih lidera sposobnih rješavati globalne probleme. "Imali smo teškoća u prošlosti, ali u nekim slučajevima riješili smo ih upravo zahvaljujući jakim vođama. Ja sam zadrti optimist, rođen sam kao optimist i uvijek ću biti optimist. Kada izgubimo nadu, izgubljeno je sve i zato vas molim da tu nadu održite na životu", poručio je Annan. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju