Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FORUM U DAVOSU

VIDEO Plenković za CNN o ratu trgovaca i Vlade, turizmu i Vučiću: "Neki trgovci neopravdano su podigli cijene"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Marko Milić/Twitter
Premijer Andrej Plenković dao je intervju za CNN. Govorio je o inflaciji, neopravdanom podizanju cijena, Srbiji, Kosovu, ali i o hrvatskom turizmu.

Premijer Andrej Plenković dao je intervju za CNN u Davosu gdje sudjeluje na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

CNN-ov novinar Richard Quest premijera je pitao o ratu između Vlade i trgovaca, inflaciji te problemima nakon uvođenja eura. 

Na pitanje zašto njegova Vlada nije zaustavila inflaciju koja je bila potpuno predvidljiva, Plenković je odgovorio kako statistički ured navodi kako je inflacija za 2022. godinu 10,8 posto što je manje nego u drugim zemljama središnje i istočne Europe. 

"Inflaciju je uzrokovala energetska kriza, ruska agresija, prehrambena kriza i inflatorni pritisci koji su globalni. Mislim da su neki trgovci neopravdano podigli cijene i mi smo ih pozvali da ih vrate na one od 31. prosinca", kazao je Plenković. Premijer je rekao da je Hrvatska spremna za usporavanje inflacije te da se očekuje rast BDP-a oko šest posto. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković GOSPODARSKI FORUM Plenković u Davosu: "Svijet i Hrvatska dobro su prebrodili prošlu godinu"

Govoreći o turizmu, pozvao je novinara CNN-a da posjeti Hrvatsku.

Novinar je rekao da je Hrvatska, što se tiče turizma, žrtva vlastite popularnosti odnosno, da je prepopularna, no Plenković ne misli tako. 

"Imamo novu strategiju razvoja turizma, održivi turizam, bilo je puno ulaganja zbog Schengena", kazao je i dodao kako popularnosti Hrvatske doprinose i nogometaši, odnosno i osvajanje bronce na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru.

Na pitanje kako se Hrvatska nosi s previše ljudi koji posjećuju Hrvatsku, Plenković je rekao da "još nismo na tom mjestu".  

Pročitajte i ovo Svjetski ekonomski forum - 7 SVJETSKI EKONOMSKI FORUM Premijer u Davosu: "Najvažnije je u krizama bilo spriječiti socijalnu frakturu"

Premijer je kao najveće probleme s kojima se svijet suočava ove godine naveo energetsku krizu zbog Ukrajine i globalnu recesiju i inflaciju. Novinar je, naime, od Plenkovića tražio da od pet stavki izdvoji dvije najveće, odnosno dva najveća trenutna problema. 

 

Plenković je komentirao i napetosti između Srbije i Kosova.

"Proizašli smo iz Jugoslavije, a sada smo u eurozoni i Schengenu, to je veliko postignuće u 30 godina. Danas sam se sureo s kosovskim premijerom, a sutra se susrećem sa srpskim predsjednikom. Želimo riješiti ove probleme, ali ne bojim se nestabilnost", rekao je Plenković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene