Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vođa al-Nusre

Prekretnica u Siriji: Ubijen Asadov najjači protivnik?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna televizija u Siriji javlja da je ubijen vođa najbolje organizirane pobunjeničke skupine al-Nusre, povezane s al-Qaidom. Muhammad al-Julani navodno je život izgubio u Latakiji.

Sirijska državna televizija izvijestila je da je ubijen Abu Muhammad al-Julani, prvi čovjek ekstremne pobunjeničke grupe al-Nusre, povezane s globalnom terorističkom mrežom al-Qaidom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju Slika nije dostupna Prihvaća ruski plan Asad osobno potvrdio: Imamo kemijsko oružje i predat ćemo ga

Puno detalja zasad nema, ali BBC javlja da je navodno život izgubio u obalnoj pokrajini Latakiji.

>> FOTO Ovo je deset najopasnijih ljudi na svijetu

Ovu vijest zasad nisu potvrdili u samoj al-Nusri, no ako se pokaže istinitom, svakako bi mogla podignuti moral na strani predsjednika Sirije Bašara al-Asada, koji se s oružanim ustankom u svojoj zemlji bori već dvije i pol godine.

Al-Nusra je jedna od najbolje organiziranih pobunjeničkih skupina koje trenutno ratuju u Siriji. Osnovana je početkom prošle godine i njezinih oko deset tisuća boraca vodi bitku za formiranje islamske države.

Dobar dio tih boraca iskustvo je stekao u gerilskim borbama u poslijeratnom Iraku, što pojašnjava i najčešće metode kojima se al-Nusra koristi - samoubilački bombaški napadi i podmetanje improviziranih eksplozivnih naprava.

Svojim uspješnim akcijama na svoju je stranu pridobila dio pobunjenika iz drugih grupacija i time zadala glavobolju zapadnim režimima koji su u sirijskom ustanku vidjeli priliku za micanje Bašara al-Asada s vlasti.

O samom al-Julaniju ne zna se mnogo - njegovih fotografija gotovo da nema, nije poznato čiji je državljanin, ali vjeruje se da je i on ratovao sa sunitskim gerilcima u Iraku. On je osobno položio zakletvu trenutnom šefu al-Qaide Aymanu al-Zawahiriju da će slušati njegove zapovijedi. Al-Nusra se ubrzo zatim našla na spisku terorističkih organizacija američkog State Departmenta i niza drugih zemalja.

CNN ga je nedavno stavio na popis desetorice najopasnijih terorista na planetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene