Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog širenja oblaka vulkanske prašine za promet su zatvorene zračne luke u Splitu i Zadru, objavila je Croatia airlines.


Stoga je došlo do promjene na nekim domaćim letovima. Na letu OU 674 Zagreb - Zadar - Pula, zrakoplov je letio samo na liniji Zagreb - Pula. Na letu OU 380 Zagreb - Split - Rim, umjesto za Split i Rim, zrakoplov je letio samo u Rim.

Vezani članci Erupcija vulkana na Islandu VIDEO U europskoj državi spektakularna erupcija vulkana samo 16 kilometara od međunarodne zračne luke Slika nije dostupna Zbog erupcije vulkana zatvoren islandski zračni prostor

U prostoru srednjeg Jadrana - Ancona - Split - Zadar do visine 6000 metara danas od 14 sati objavljena je zabrana leta zbog povećanja koncentracije vulkanskog pepela iznad dopuštene razine koju proizvođači mlaznih zrakoplova dopuštaju, priopćila je Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP). Zabrana je donesena sukladno zahtjevima i instrukcijama Eurocontrola i obveznoj proceduri uz obradu zrakoplovno-meteoroloških izvješća.

Aerodromi Zadar i Split su operativno zatvoreni za mlazne komercijalne zrakoplove.Ograničenje se ne odnosi na manje zrakoplove, vojne zrakoplove i zrakoplove u nuždi.

Pepeo iz islandskog vulkana Eyjafjallajoekulla uzrokovao je prekid u zračnom prometu u Španjolskoj, Portugalu i iznad Atlantika, a oblak se potkraj dana očekuje nad južnom polovicom Francuske, gdje u Cannesu uskoro počinje filmski festival.

Problemi od Atlantika do Sredozemlja

Zbog oblaka pepela ‘u prekidu su i redovni letovi između Amerike, Europe i Azije’, pa se promet mora preusmjeriti ‘iznad središta Pirinejskog poluotoka’, ističe uprava španjolskih zračnih luka Aena. Oblak pepela koji trenutačno prekriva veliko područje od sredine Atlantika do Pirenejskog poluotoka mogao bi se ‘podijeliti idućih sati’, jedan dio će se kretati prema istoku Pirinejskog poluotoka, a drugi prema zapadu’, objavila je portugalska agencija za zračni promet (NAV).

>> Islandski vulkan ponovno intenzivno izbacuje pepeo

U Španjolskoj su u 14.00 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu otkazana 673 od 4.974 letova planiranih za subotu, kaže Aena. U Portugalu je u subotu otkazano 136 letova u dolasku ili odlasku u zračnim lukama u Lisabonu, Portu, Faru i na otočju Azorima i Maderi, objavila je ANA koja upravlja portugalskim zračnim lukama. Francuska meteorološka služba nije mogla reći hoće li oblak omesti zračni promet na Azurnoj obali, gdje u srijedu u Cannesu počinje filmski festival, koji će posjetiti slavne osobe iz cijeloga svijeta.

Eyjafjallajoekull je u četvrtak počeo izbacivati veće količine pepela nakon nekoliko mirnih dana, a šezdesetak ljudi u subotu je iz opreza napustilo područje vulkana. Erupcija vulkana sredinom travnja zaustavila je zračni promet u Europi na gotovo tjedan dana. Više od 100.000 letova bilo je tada otkazano, a više od osam milijuna putnika blokirano. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju