Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pregovori o nukleranom programu Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postizanje sporazuma kojim će od Sjeverne Koreje tražiti da u iduća dva mjeseca obustavi svoj nuklearni program, čini se nadohvat ruke u subotu, trećeg dana šestostranih pregovora koji se održavaju u Pekingu.

Glavni američki pregovarač Christopher Hill izjavio je da su preostale "još jedna ili dvije stvari" koje treba usuglasiti sa Sjevernom Korejom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uoči izbora Jeste li pročitali stranačke programe? Evo što ste odgovorili u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna U suradnji sa Sjevernom Korejom Mianmar je nova nuklearna sila?

Dodao je da je "oprezno optimističan" nakon što je sa
sjevernokorejskim pregovaračem Kye Gwanom u petak razgovarao o nacrtu sporazuma koji poziva Pjongjang da zatvori ključna nuklearna postrojenja, uključujući i 5-megavatni nuklearni reaktor, u iduća dva mjeseca u zamjenu za pomoć u energiji.

Kineski mediji citiraju japanskog predstavnika Kenichira Sesaea koji je, prilikom napuštanja hotela u subotu, izjavio da su pregovori ušli u "složenu fazu".

No, New York Times prenosi kako se State Department i Bijela kuća "pripremaju za veliku objavu ovoga vikenda" u Washingtonu.

Južnokorejski pregovarač Chun Yung Woo smatra da će subota i nedjelja biti "ključni" za postizanje dogovora.

Sporazumom se također predviđa osnivanje pet radnih grupa za nadgledanje procesa denuklearizacije Sjeverne Koreje, prenosi neimenovane izvore južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Jedna od njih bit će zadužena za određivanje konkretnih koraka koje Pjongjang mora poduzeti u pravcu obustave svog nuklearnog programa, druga za naknadu Sjevernoj Koreji, a treća za normalizaciju diplomatskih odnosa između Sjeverne Koreje i Japana, navodi japanska agencija Kyodo news.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene