Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon dva tjedna

Pregovori dviju Koreja završili bezuspješno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojni dužnosnici Južne i Sjeverne Koreje završili su dvodnevne razgovore, prve nakon što je Pjongjang izvršio napad na južnokorejski otok Yeonpyeong u Žutom moru, bez ikakva rezultata i dogovora.

'Razgovori su propali. Nisu se čak uspjeli dogovoriti o terminu sljedećeg sastanka', rekao je neimenovani južnokorejski dužnosnik. Sjevernokorejski pukovnik Ri Son-kwon sastao se sa svojim južnokorejskim kolegom, pukovnikom Moon Sang-gyunom u selu Panmunjomu. Na tim preliminarnim razgovorima se trebao odrediti datum, mjesto i dnevni red budućeg susreta sugovornika na visokoj razini, vjerojatno ministara obrane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spremni na izravni dijalog Japan: Ne smijemo se oslanjati na druge zemlje Slika nije dostupna Premijeri Sjeverne i Južne Koreje počeli pregovore

>> Prvi susret Južne i Sjeverne Koreje nakon mjeseci napetosti

'Sastanak je propao zbog nesuglasica oko dnevnog reda', rekao je južnokorejski dužnosnik. Obnova razgovora Sjeverne i Južne Koreje, nakon višemjesečnih napetosti između dviju zemalja uzrokovanih potapanjem južnokorejskog broda Cheonana i napadom na otok Yeonpyeong, jedan je od uvjeta za nastavak šestostranih pregovora o končanju sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Ti su pregovori posljednji put održani prije više od dvije godine kada se Pjongjang iz njih povukao. Peking i Washington postavili su međukorejski dijalog kao preduvjet za obnovu šestostranih pregovora. Pjongjang je izjavio da se želi vratiti za pregovarački stol, ali su Washington i Seul doveli u pitanje njegovu iskrenost glede denuklearizacije zbog sjevernokorejske objave o programu za obogaćivanje uranija u studenome. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene