Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predsjednik SIP BiH: Hrvatima iz Posavine treba omogućiti glasovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine Suad Arnautović izjavio je da se Hrvatima prognanim iz Bosanske Posavine mora omogućiti glasovanje na općinskim izborima, s obzirom na to da je nedavno dobio dokument srpskih vlasti iz Bosanskoga Broda iz 2006. godine koji pokazuje da su Hrvate izbrisali iz matičnih knjiga i knjiga državljana za mjesta Novo Selo i Zborište.

'Smatram da SIP BiH treba donijeti Odluku o odobravanju upisa 2.084 građanina uglavnom iz Dervente i Bosanskog Broda u središnji birački popis i omogućiti im da na vrijeme dobiju kuverte s glasačkim listićima kako bi glasovali putem pošte', istaknuo je predsjednik SIP-a Suad Arnautović.

Pročitajte i ovo Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Potreban razgovor Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama'' Slika nije dostupna Lagumdžija: 'Hrvati u BiH nisu hrvatska dijaspora'

'Nakon što sam 4. rujna dobio na uvid dokument pod nazivom 'Naredba', koju je izdao načelnik Bosanskog Broda, a koja predstavlja atak na jednakost građana pred zakonom i diskriminaciju po etničkoj osnovi, a što je izravno kršenje člana II 4. Ustava BiH, te nakon sveukupne analize slučaja 'posavski Hrvati'..., želim upoznati javnost s time da postoje pravni, politički i moralni razlozi da se na predstojećim lokalnim izborima u BiH osigura ovo temeljno ljudsko pravo izbjeglim osobama iz BiH, uglavnom s područja općina Derventa i Bosanski Brod', izjavio je Arnautović.

Arnautoviću je dostavljen dokument kojim je načelnik Bosanskog Broda Vid Ivanović 20. lipnja 2006. godine lokalnim službama naložio da odmah povuku iz uporabe matične knjige i knjige državljana za naseljena mjesta Novo Selo i Zborište te da prestanu s njihovim korištenjem.

Predsjednik SIP-a istaknuo je da su vlasti u srpskim općinama onemogućile Hrvatima dobivanje dokaza o državljanstvu u matičnim uredima općina iz kojih su izbjegli.

Udruga Feniks koje okuplja prognane Hrvate iz bosanske Posavine i potpredsjednik Republike Srpske iz reda Hrvata Davor Čordaš na više su adresa uputili apele da se prognanim Hrvatima iz BiH omogući glasovanje. O tome su prošloga tjedna razgovarali i šefovi diplomacije Hrvatske Gordan Jandroković i BiH Sven Alkalaj.

Konačno stajalište oko glasovanja Posavaca donijet će SIP na dvodnevnome zasjedanju koje je najavljeno za 8. i 9. rujna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene