Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predsjednik HDZ-a BiH osuđen na 5 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović osuđen je na pet godina zatvora u procesu povezanom s poslovanjem tvrtke "Lijanovići" iz Širokog Brijega, koji je pred Sudom BiH vođen protiv njega, četvorice braće Ivanković-Lijanović, predsjednika Ustavnog suda BiH Mate Tadića i profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravka Lučića.

Čović je prošle godine, zbog podizanja optužnice u ovom slučaju, smijenjen s dužnosti člana Predsjedništva BiH, a izricanje presude u petak je popratio križajući se.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oštetili državu za 5,5 mil. eura Policija u Širokom Brijegu istražuje Lijanoviće Slika nije dostupna Tijekom posjeta u Zagrebu Čović tražio potporu Kosor oko ravnopravnosti Hrvata u BiH

Na zahtjev zastupnika optužbe koji je tvrdio kako postoji mogućnost Čovićeva bijega, Sud mu je odredio pritvor koji će trajati do okončanja žalbenog postupka.

Nakon suđenja koje je započelo još u listopadu 2005. godine, tročlano vijeće Suda BiH, kojim je predsjedao Amerikanac Richard Gabelein, ocijenilo je kako je Čović jedini odgovoran za protuzakonito oslobađanje tvrtke "Lijanovići" plaćanja posebnih pristojbi na uvoz sirovina za mesne prerađevine, čime je proračun Federacije BiH oštećen za milijun i 856 tisuća konvertibilnih maraka (oko 950 tisuća eura).

Odlučujući o kazni, koja je za bosanskohercegovačke prilike veoma visoka, sudsko vijeće je utvrdilo kako postoje dokazi da je iz Ministarstva financija Federacije BiH u lipnju 2000. godine, u vrijeme dok je Čović bio ministar, izdan nezakoniti upravni akt kojim je uvoz iskoštenog pilećeg mesa za potrebe tvrtke "Lijanovići" oslobođen plaćanja posebnih uvoznih pristojbi.

Na izdavanje tog akta reagirala su carinska tijela i Ministarstvo vanjske trgovine BiH tražeći njegovo povlačenje, što se nije dogodilo sve do travnja 2002. godine, utvrdilo je sudsko vijeće.

Sudac Gabelein je potvrdio kako nema dokaza da je Čović osobno potpisao sporni akt, no ističe kako je njegova odgovornost nedvojbena, jer ga nije na vrijeme povukao te da je kao ministar financija morao štititi interese Federacije BiH ovoj oblasti.

Olakotnim okolnostima za Čovića procjenjene su činjenice da do sada nije osuđivan te da nije dokazano kako je od svega ostvario bilo kakvu materijalnu korist.

"Držimo da je u ovom slučaju kazna zatvora od pet godina odgovarajuća jer je zakonom predviđeno da ona može iznositi od tri do 15 godina", kazao je američki sudac.

Optužnica, koju je zastupao međunarodni tužitelj Johnatan Rattel i koja je sadržavala osam točaka, braću Ivanković Lijanović je teretila za kaznena djela poput organiziranog kriminala, zloporabu službenog položaja i ovlasti te davanje mita.

Za posredovanje u davanju mita optuženi su bili i Tadić i Lučić.

Sud je, međutim, ocijenio kako nisu podneseni dokazi koji bi potvrdili te optužbe što uključuje i navodnu nakanu Lijanovića da svjesno prevare državu pa je svu šestoricu oslobodio svake odgovornosti.

Iskaz glavnog svjedoka optužbe u ovom slučaju, Zorana Nikolića, koji je tvrdio kako je bio posrednikom u podmićivanju Sud je ocijenio nepouzdanim, tim prije što nisu podneseni nikakvi materijalni dokazi za te tvrdnje.

Mladen Ivanković kazao je novinarima kako je zadovoljan, jer su on i njegova braća dokazali nevinost, a njegov brat Jerko je ocijenio kako iza cijelog procesa stoje "uvozni lobiji", koji pokušavaju uništiti domaću proizvodnju. "Ovo nije kraj i ovakvi će se napadi sigurno nastaviti", kazao je Jerko Ivanković.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Tadić kratko je kazao samo kako je od početka vjerovao u oslobađajuću presudu te da ona za njega nije iznenađenje.

Obrana i optužba imaju mogućnost podnošenja žalbi na presudu u razdoblju od 15 dana.

Čovićev odvjetnik Josip Muselimović potvrdio je kako će žalba na presudu svakako biti podnesena. Kazao je kako je iznenađen presudom te da je posebice konsterniran odlukom o određivanju trenutačnog pritvora njegovom branjeniku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene