Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostali bez vođe

KONAČAN OBRAČUN S DŽIHADISTIMA 'Zaustavit ćemo ih do kraja godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zloglasnoj džihadističkoj skupini s područja Nigerije, Boko Haramu, do kraja godine moglo bi se stati na kraj. Objavio je to predsjednik Čada, države koja s Nigerijom dijeli granicu na jugozapadu.

Predsjednik Idriss Deby otkrio je kako su učestali napori u svladavanju džihadističke skupine Boko Haram urodili plodom, te kako je njihova vojska 'obezglavila' vođu ove zloglasne terorističke skupine, javlja AFP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najmanje 333 učenika Boko Haram odgovoran za otmicu stotina nigerijskih učenika: "Udarao me neprestano. Na kraju me pustio da zaostanem, pa sam iskoristio šansu i pobjegao" Slika nije dostupna Pripadnik ISIS-a Osmogodišnjak smaknuo nigerijskog kršćanina: "Nećemo stati dok se ne osvetimo za svu prolivenu krv"

'Boko Haram je 'obezglavljen', ostali su bez vođe. Još je nekoliko manjih skupina raštrkano na istočnom dijelu Nigerije, na granici sa Camerunom. Mi držimo konce u rukama, zaustavit ćemo ih do kraja godine', kazao je predsjednik Chada, Idriss Deby tvrdeći da zloglasni Abubakar Shekau više nije vođa Boko Harama te kako su pokrenuti otvoreni razgovori i pregovaranja sa skupinom.

Već se ranije pisalo o ubojstvu vođe Boko Harama, no sam Abubakar Shekau svojim pojavljivanjem u videima opovrgnuo je informacije o svojoj smrti i rekao kako su njegovi militanti u osvojenim gradovima nametnuli striktne islamske zakon. Predsejdnik Chada tvrdi kako je sada konačno zaustavljen.

50 mrtvih u bombaškom napadu na tržnicu u Nigeriji

'Rat će trajati još jako kratko. Bit će nam potrebna pomoć regionalne vojske, no do kraja godine na ovom prostoru više neće biti nikakvih terorista ni džihadista', dodao je Deby govoreći o novom savezu vojske pet zamalja uključenih u borbu protiv šestogodišnjeg terora kojeg na tom području vrši zloglasna džihadistička skupina Boko Haram.

'U pregovore je uključen Mahamat Daoud, tako se naziva nasljednik Abubakara Shekaua, dosadašnjeg vođe Boko Harama, koji želi pregovarati. No da se mene pita, ne bi preporučio nikakvo pregovaranje s teroristima. Njihove namjere nikada nisu iskrene', napomenuo je Deby.

U 'konačan obračun' s džihadistima uključile su se zemlje Benin, Camerun, Čad, Niger u Nigerija čije su se vojne snage ujedinile u borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene