Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Ustavna kriza

Peruanski predsjednik raspustio Kongres par sati prije glasanja o opozivu, zastupnici se oglušili i smijenili ga

Pedro Castillo
Pedro Castillo Foto: Afp
Predsjednik Perua naredio je raspuštanje Kongresa samo nekoliko sati prije rasprave i glasanja o njegovu opozovu. Uslijedile su ostavke ministara kao i optužbe za državni udar. Zastupnici su se oglušili na njegovu naredbu i glasali za.

Predsjednik Perua Pedro Castillo naredio je momentalno raspuštanje Kongresa i uspostavljanje "vlade izuzetka" koja će zemlju voditi dekretom do novih parlamentarnih izbora. Odluka je donesena samo nekoliko sati prije nego što se trebalo odviti glasovanje o njegovom opozivu.

Riječ je o dramatičnoj eskalaciji njegove borbe s oporbom koja traje već burnih 17 mjeseci.

U televizijskom obraćanju na nacionalnoj televiziji, Castillo je naredio uvođenje policijskog sata i reorganizaciju pravosuđa i tužiteljstva, koje nad njim vrše istragu. Optužuje ga se da je predsjednički položaj koristio za sebe, svoju obitelj i bliske saveznike, također se suočava s ustavnom tužbom glavnog državnog odvjetnika koja je povezana s istragama oko korupcije.

Nakon raspuštanja kongresa uslijedile su ostavke uključujući one ministra vanjskih poslova Césara Landu i ministra gospodarstva Kurta Burnea. Nekoliko minuta prije Castillova obraćanja, ostavku je podnio i zapovjednik vojske Walter Córdova.

"Snažno osuđujem ovaj državni udar i pozivam međunarodnu zajednicu da pomogne u ponovnoj uspostavi demokracije u Peruu", tvitao je Landa. "Castillo je donio ovu odluku bez mog znanja ili podrške."

Pročitajte i ovo Prosvjed, Peru - 7 raste nezadovoljstvo FOTO Tisuće ljudi na ulicama tražilo ostavku predsjednika Castilla: Policija bacila nekoliko suzavaca

Oporbeni zastupnici odmah su taj potez nazvali nezakonitim i državnim udarom te su odbili napustiti zgradu Kongresa.  Ignorirajući Castillov pokušaj raspuštanja, nastavili su postupak za opoziv. Naposljetku je 101 zastupnik glasao za, šest ih je bilo protiv i deset suzdržanih.

Pedro Castillo Kongresnici slave opoziv predsjednika (Foto: Afp)

Kongres je pozvao potpredsjednika Dinu Boluartea da preuzme dužnost. Iako je trenutno nejasno tko će prevladati, čini se da Castillo gubi poluge moći. Njegovi saveznici su ga napustili, a ministri, vojska, policija i američki veleposlanik kritizirali su pokušaj raspuštanja Kongresa mimo uobičajenih pravnih procedura.

"Sjedinjene Države kategorički odbacuju bilo kakav izvanustavni akt predsjednika Castilla kako bi spriječio Kongres da ispuni svoj mandat", napisala je na Twitteru američka veleposlanica u Peruu Lisa Kenna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objavili fotografije FOTO Vojni udar u afričkoj državi, pobunjenici objavili fotografije predsjednika: "Uhvatili smo ga, trenutno je s nama..."

Južnoameričku državu muče politički sukobi između dviju grane vlasti, a od 2016. zbog smjena i ostavki imala je pet predsjednika, uključujući Castilla. Predsjednik Martin Vizcarra raspustio je Kongres, a kasnije je 2020. opozvan.

Prije tri desetljeća predsjednik Alberto Fujimori, koji je trenutno u zatvoru zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, također je bio najavio raspuštanje Kongresa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene