Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio glasnogovornik vojske

Idriss Deby, jedan od najdugovječnijih afričkih vladara, preminuo u sukobima s pobunjenicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Čada Idriss Deby umro je pri posjetu vojnika na prvoj liniji borbe protiv pobunjenika sa sjevera, objavio je glasnogovornik vojske u utorak, dan nakon što je Deby proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora.

Deby (68) došao je na vlast u pobuni 1990. i bio je jedan od najdugovječnijih afričkih lidera.

Pročitajte i ovo Majka mladića u Srbiji polila benzinom i zapalila - 1 strava kod susjeda Preminuo mladić kojeg je majka polila benzinom i zapalila: "Ni da pita je li živ, a pred njezinim je očima gorio i vrištao" Zlatko Šimić Tužna vijest Iznenada preminuo novinar Zlatko Šimić

Njegovi suradnici objavili su u ponedjeljak da će se pridružiti vojnicima u borbi protiv terorista, kako ih naziva, nakon što su pobunjenici stacionirani na sjevernoj granici s Libijom napredovali stotine kilometara južno prema prijestolnici N'Djameni.

Uzrok smrti predsjednika Čada nije još poznat. BBC piše kako je preminuo u sukobu s pobunjenicima.

Glasnogovornik vojske Azem Bermendao Agouna izvijestio je o Debyjevoj smrti na državnoj televiziji, okružen skupinom vojnih časnika iz Nacionalnog prijelaznog vijeća.

"Poziv za dijalog i mir upućen je svim Čađanima u zemlji i inozemstvu kako bismo nastavili zajedno graditi Čad", rekao je Agouna.

"Nacionalno prijelazno vijeće uvjerava narod Čada da su poduzete sve mjere za osiguranje mira, sigurnosti i republičkog poretka."

Zapadne zemlje smatrale su Debyjem saveznikom u borbi protiv islamističkih skupina, uključujući Boko Haram u bazenu jezera Čad i skupina povezanih s Al-Kaidom i Islamskom državom u Sahelu.

Deby je također bio suočen s jačanjem nezadovoljstva javnosti zbog upravljanja naftnim bogatstvom Čada i obračuna s protivnicima.

Pobjeda na izborima osigurala mu je šesti mandat, ali su glasanje 11. travnja bojkotirali oporbeni čelnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene