Obavijesti Video Pretražite Navigacija
4. veljače

Predsjednički izbori na Cipru idu u drugi krug

Stavros Malas (Foto: AFP)
Stavros Malas (Foto: AFP) Foto: Afp
Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades i ljevičarski kandidat Stavros Malas odmjerit će snage u drugom krugu predsjedničkih izbora 4. veljače, po izbornim rezultatima objavljenim u nedjelju.

Nakon prebrojavanja svih glasačkih listića, Anastasiades vodi s 35,5 posto glasova, dok Malas ima 30,25 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na ideju došao predsjednik Ciprani će državu iz krize pokušati izvući otvaranjem kasina Slika nije dostupna Postupno će se ublažavati Nadzor financijskih transakcija na Cipru bit će samo privremen

Na trećem mjestu je kandidat centra Nikolas Papadopoulos s 25,75 posto glasova. Konačni rezultat izbora odlučit će hoće li se ove godine nastaviti pregovori s turskim Cipranima.

Kampanja je bila jako oštra. Trećeplasirani Papadopoulos optuživao je Anastasiadesa da je ponudio previše ustupaka u pregovorima s turskim Cipranima prošle godine. Malasa se također kritiziralo da je previše popustljiv jer traži nastavak pregovora što je prije moguće.

Grčki i turski Ciprani načelno se slažu da je potrebno ujediniti otok kao federaciju, ali ne i o tome kako bi to trebalo učiniti. Neslaganja s tim u vezi postoje čak i u sklopu samih zajednica.

Sporni su granica, imovinska prava raseljenih, izborna pravila i nazočnost stranih postrojbi na ciparskom teritoriju.

Dvije strane trenutačno razdvajaju mirovne snage UN-a. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene