Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s vatrenom stihijom

VIDEO Pogledajte dramatične prizore iz prve ruke: Vatrogasce okružila vatra, spasio ih kanader

Aktualno Galerija Požar u Sloveniji Požar u Sloveniji Foto: Gasilci 112/Facebook Požar u Sloveniji - 1 Požar u Sloveniji - 1 Foto: Gasilci 112/Facebook Požar u Sloveniji - 2 Požar u Sloveniji - 2 Foto: Gasilci 112/Facebook Požar u Sloveniji - 3 Požar u Sloveniji - 3 Foto: Gasilci 112/Facebook +7 Požar u Sloveniji - 6 Galerija 1/12 >>
Nakon što se u jutarnjim satima činilo da veliko požarište na slovenskom Krasu imaju pod kontrolom, u petak popodne snažan vjetar opet je preokrenuo situaciju i požar se počeo nanovo širiti. Gasilo se i tijekom noći. Vlasti su naredile evakuaciju iz više mjesta.

 

  • Slovenski premijer Robert Golog je izašao na teren i rekao kako je stanje izuzetno ozbiljno te najavio kako će u subotu tražiti dodatnu pomoć zračnih snaga
  • Istarski vatrogasci koji su 20. srpnja poslani kao pomoć slovenskim kolegama u gašenju požara, u petak su se vratili u Hrvatsku
  • U petak je naložena evakuacija stanovnika 14 mjesta
  • Situacija na požarištu u Krasu tijekom jutra u petak bila je stabilna, no popodne je vatru ponovno raspirio snažan vjetar koji je s juga okrenuo na buru
  • Požar u Sloveniji najveći je u povijesti te zemlje

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:11 Objavljen je dramatičan video gašenja požara. Kanader je spasio vatrogasce, koje je vatra okružila. "Spasio nas je", rekao je autor snimke, dok se u pozadini čuje uzbuđenje.

Klemen Gorup, vatrogasac iz PGD Hrvatini, je za slovenski N1 opisao što se dogodilo.

"Požar se počeo širiti prema Trstelju, mi smo bili raspoređeni na cesti prema lovačkom domu s ciljem zaštite doma od požara. Kako se vatra približila cesti, počeli smo je gasiti.

Neko smo vrijeme uspijevali, no onda je vjetar pojačao pa se vatra vrlo brzo približila s donje strane ceste. Tako da nas je okružila. Nismo se mogli ni povući, bili smo odsječeni na tom putu, u dimu, oko dva sata. Kanader je došao neplanirano, mislim da nam je vodu pustio kada nas je vidio i vidio kakva je situacija", rekao je Gorup.

"Nitko se nije bojao", istakbnuo je. "Najveći problem bio je dim. Oči su pekle, nije se moglo disati", opisao je. Pomagali su si aparatima za disanje i fiziološkom otopinom za ispiranje očiju. Posao je otežavala i vrlo visoka temperatura. "Pazili smo jedni na druge, da nikome ne pozli", zaključio je Gorup.

20:08 "Trenutno nije proglašena opasnost ni za jedno naselje, svi stanovnici su dobili dozvolu da se vrate u svoje domove. Nadam se da smo ograničili širenje požara. Siguran sam da ćemo imati mir do jutra. Ali bojimo se sutrašnje prognoze i bure koja će puhati 60 kilometara na sat”, rekao je zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan, piše 24ur.

18:28 Požar se proširio i na slovensku općinu Hrpelje-Kozina u kojoj su vatrogasci uspjeli ugasiti jedno požarište, ali gori i na drugoj poziciji gdje im je u pomoć pritekao helikopter slovenske vojske. 

18:05 Poduzetnik Ivo Boscarol i njegova kći Taja najavili su da će državi donirati isti iznos koliko će izdvojiti za vatrogasce i volontere, piše slovenski N1. Time će se dnevnice u iznosu od 63 i 94.5 eura udvostručiti.

18:03 Na terenu je trenutno 1061 vatrogasac. Gašenje požara provodi se i iz zraka uz pomoć 13 zrakoplova iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Italije. Dva zrakoplova stižu i iz Rumunjske. U ovom trenutku aktivno se pripremaju izmjene vatrogasaca jer se pretpostavlja da će se i tijekom noći s vatrom boriti 1000 vatrogasaca, priopćili su iz Civilne zaštite, piše 21ur.

17:10 "Nažalost, strašni požari na Krasu vidljivi su i iz svemira. Tako ih je EU satelit Sentinel2 jučer uhvatio na snimci. Sateliti europskog Copernicus EU programa često priskaču u pomoć u slučaju prirodnih katastrofa.

Ovih dana, prateći sve veće požare u Europi, pomažu nadležnim službama s preciznim kartama i podacima o širenju požara u stvarnom vremenu, što omogućuje učinkovitu koordinaciju gašenja požara.

Hvala svima koji se ovih dana hrabro bore s vatrom i požrtvovno se trude da se umjesto vatre i dima na snimkama iz svemira što prije opet divimo zelenoj Sloveniji", napisali su na Twitteru Europske komisije u Sloveniji.

16:35 Slovenska policija objavila je video na kojem se vidi priprema za gašenje požara u kojoj pomažu i Rumunji.

15:10 U pomoć Sloveniji su stigli rumunjski avioni. "Rumunjske oružane snage poslale su dva Spartana, u pratnji transportnog zrakoplova C130 Hercules za logističku podršku. Spartan može izbaciti 6000 litara vode u jednom naletu", objavila je slovenska vojska na Twitteru.

12:38 U pojedinim zaseocima na Krasu vatra je došla u neposrednu blizinu objekata, a izgorjela je vikendica između Renča i Trstelja.

"U pojedinim zaseocima, kao što su Žigoni i Venišče, vatra je zapravo došla na nekoliko metara od kuća. Nažalost, jedna vikendica, koja se nalazi između Renča i Trstelja, je izgorjela, druga je ostala čitava, pa osim ovog objekta, Trenutno ne računamo materijalnu štetu i želimo da tako i ostane“, rekao je načelnik općine Renče-Vogrsko Tarika Žigona, javlja N1 Slovenija. 

12:36 Zbog požara na Krasu, onešišćen je zrak u Ljubljani, javlja N1 Slovenija. 

Agencija za zaštitu okoliša je na mjernim mjestima Solkan, Nova Gorica, Kopar, Ljubljana i Kranj zabilježila povišene razine čestica PM10 u zraku, koje su nastale kao posljedica velikih požara na Krasu. Stanovnicima ovih područja savjetuju da se pridržavaju uputa Državnog zavoda za javno zdravstvo, koje, između ostalog, preporučuju povlačenje u manje zagađen okoliš i ostanak u kućama.

12:30 U pomoć iscrpljenim vatrogascima stiže 800 kolega iz nekoliko zemalja, helikopteri su već ujutro bili spremni za gašenje požara. Pomažu i avioni. Veliki požar na Goričkom kršu nije se stišao ni tijekom noći, piše portal24.

Regionalni stožer Civilne zaštite priopćava da su napori u gašenju usmjereni uglavnom prema Trstelju i na obranu Renča te zaselaka i mjesta u šumovitim predjelima podno Krasa.

Iz inozemstva stiže još nekoliko helikoptera. Oni su već bili aktivni i prethodnih dana. Kroz europski mehanizam odobrena je pomoć tri veća aviona rumunjske vojske. Očekuju se u poslijepodnevnim satima.

9:44 U gašenju požara u Sloveniji ponovno pomaže hrvatski kanader. MORH je poslao i jedan hellikopter. 

"Požar u Sloveniji i dalje je aktivan, jutros, 23. srpnja 2022. su u pomoć radi gašenja požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice upućeni protupožarni avioni iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH, Canadair CL-415 i helikopter Mi-8 MTV. Potvrda je to spremnosti naših protupožarnih snaga, obučenosti pilota i njihove vještine u iznimno zahtjevnim uvjetima, gdje zajedno s vatrogascima i zračnim snagama drugih zemalja pomažu zaustaviti širenje vatre", poručio je ministar obrane Mario Banožić", navodi se u priopćenju MORH-a. 

9:20 Dobrovoljno vatrogasno društvo Vrhnika objavilo je fotografije borbe s vatrenom stihijom.

 

8:55 U novogoričkoj Općoj bolnici u petak je liječnička pomoć pružena vatrogascima. Ozlijeđena su njih petorica. Sanirani su jedan slučaj trovanja ugljičnim monoksidom, jedan slučaj dehidracije i tri lakše ozlijeđene osobe, objavili su na Twitteru. Svi su vatrogasci pušteni iz bolnice. Niti jedan stanovnik nije zbrinut zbog problema povezanih s dimom, dodali su, dok je jedan stanovnik primljen u bolnicu zbog ozljeda.

8:52 Veliki požar na slovenskom Krasu i dalje se širi unatoč velikim naporima vatrogasaca na zemlji i gašenju iz zraka, a do smirivanja bi moglo doći idućeg tjedna kad meteorolozi očekuju veće oborine na tom području. Na terenu je u noći na subotu oko 800 vatrogasaca držalo liniju fronte požara i gasilo manja žarišta, rekao je medijima u suboutu ujutro Stanko Močnik, vođa vatrogasne intervencije koji upozorava da su vatrogasci već vrlo iscrpljeni.

Zbog gustog dima na području požara noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici 10 sela koja su preventivno evakuirana, a požar se od jutros gasi s do sada najvećim kapacitetima iz zraka koji su na raspolaganju. Od jutarnjih sati u gašenju sudjeluje 11 helikoptera, a očekuje se da će se u intervenciju opet uključiti i hrvatski kanader, potvrdio je za medije zapovjednik slovenske civilne zaštite Srečko Šestan.

"Nadamo se da će vatrogascima uz potporu iz zraka ujutro uspjeti ograničiti požar", dodao je.

Upozorio je da je najbolje vrijeme za gašenje u ranim jutarnjim satima budući da se oko 11 sati obično promijeni situacija jer vjetar promijeni smjer, što se pokazalo i u petak kad se južni vjetar preokrenuo u jaču buru. Slovenski mediji prenose najave meteorologa da bi jače oborine na području gdje bukti požar mogle početi padati idući tjedan, oko utorka, što bi znatno promijenilo sada tešku situaciju koja traje već sedmi dan.

7:50 Zračne snage krenule su s gašenjem požara u šest ujutro. Na raspolaganju im je 11 helikoptera i teretni avion Pilatus.

7:48 Vatra na području Krasa gori već deveti dan. "Noć je bila raznolika. Uglavnom smo održavali linije oko sela Kostanjevica na Krasu, Lokvica, Opatje selo i Nova vas. Imali smo dosta manjih žarišta", opisao je za N1 Stanko Močnik, noćni voditelj intervencije. Požar je još uvijek aktivan na pojedinim mjestima. "Zbog dima i dalje se evakuiraju stanovnici Lukovice i Nove vasi", dodao je. Danas će na terenu biti oko 800 vatrogasaca.

5:00 Požar se proširio. U Žigonima je plamen zahvatio drveni dio jedne kuće, priopćili su nadležni. Evakuirani su stanovnici sedam mjesta i zaselaka u zaleđu Renč Merljaki, Martinuchi, Žigoni, Vinišče, Mohorini i Oševljek. Ranije evakuirani stanovnici sela Vrtoče, Opatje selo, Nova vas i Hudi Log za sada se ne vraćaju kući.

Što se događalo na požarištima u Sloveniji u petak, pročitajte >> OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene