Pilot vatrogasnog helikoptera poginuo je u padu letjelice, a brojne kuće izgorjele su u Kaliforniji u srijedu dok su tisuće požara izazvanih munjama prisilile desetke tisuća ljudi da napuste svoje domove.

Galerija Požari pustoše Kalifornijom, gdje vladaju pasje vrućine Kalifornijom bjesne požari Kalifornijom bjesne požari +0 Kalifornijom bjesne požari

Gotovo 11.000 munja zabilježeno je tijekom 72-satnog razdoblja ovaj tjedan u najtežim grmljavinskim olujama koje su pogodile Kaliforniju u više od deset godina te izazvale 367 požara. Dvadesetak ih je preraslo u vatrene stihije, rekle su vlasti.

Vezani članci Požari u SAD-u Korisnici društvenih mreža podijelili apokaliptične prizore požara koji haraju SAD-om Požari u Kaliforniji Požari koji gutaju sve pred sobom: "Ovo je prvi put u 33 godine da smo premašili dva milijuna hektara"

Četiri stanovnika čije su zajednice bile zahvaćene plamenom sat vremena ranije na istom su području pretrpjela opekline, ali preživjeli su, iako se ozbiljnost njihovih ozljeda još ne zna, rekao je Will Powers, glasnogovornik kalifornijskog ministarstva za šumarstvo i zaštitu od požara (CalFire).

Rekao je da je za stanovnike na snazi obvezna evakuacija u četiri okruga koje je pogodilo devet požara zajednički nazvanih LNU Complex - a sve su ih izazvale munja.

U središnjoj Kaliforniji helikopter je bio u misiji spuštanja vode u okrugu Fresno, 260 km južno od San Francisca, kad se letjelica srušila, pri čemu je poginuo pilot, rekao je CalFire.

U vatrenoj stihiji LNU, nastaloj spajanjem devet požara, zahvaćeno je brdovito i planinsko područje od 18.600 hektara oko Fairfielda i susjednoga grada Vacavillea u utorak navečer i srijedu ujutro.

Uništeno je najmanje 50 kuća i drugih objekata, još 50 je oštećeno, rekao je CalFire.

Požari pustoše Kalifornijom, gdje vladaju pasje vrućine Kalifornijom bjesne požari Foto: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Reutersov reporter vidio je desetke spaljenih kuća u Vacavilleu i Fairfieldu, mrtvu stoku među uništenim domovima i životinje koje same lutaju okolo.

"Doživljavamo požare kakve nismo vidjeli već mnogo, mnogo godina", rekao je guverner Kalifornije Gavin Newsom na konferenciji za novinare. Dodao je da je od države zatražio 375 vatrogasnih vozila za pomoć u borbi s vatrom.

Zbog požara je u državi proglasio izvanrednu situaciju u utorak.

Posljednji put kad je Kalifornija doživjela suhe oluje s munjama takvih razornih razmjera bilo je 2008., rekao je glasnogovornik CalFirea Scott Maclean.

Tjerani jakim vjetrovima, požari se šire vegetacijom sprženom toplinskim valom koji je počeo u petak.

Meteorolozi kažu da su ekstremne vrućine i grmljavinske oluje obje povezane u isti atmosferski obrazac - ogromno područje visokog pritiska koji lebdi nad američkim pustinjskim jugozapadom.

U trenutačno najvećoj kalifornijskoj vatrenoj stihiji SCU istočno od Palo Alta izgorjela su najmanje 34 hektara, a treća stihija nazvana CZU dosad je uništila više od 4000 hektara južno od Palo Alta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju