Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Požar otpadnih guma kod Ptuja prijeti 'ekološkom katastrofom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliko onečišćenje zraka i pitke vode prijeti stanovnicima Lovrenca u Dravskom polju kod Ptuja nakon što je noćas rano ujutro više od 250 vatrogasaca iz Ptuja, Maribora i okolice nije uspjelo u potpunosti ugasiti požar goleme količine gumenog otpada u skladištu starih guma za recikliranje.

Zapalilo se nekoliko tisuća tona starih otpadnih guma u Lorencu na Dravskom Polju kod Ptuja, u deponiji ukopanoj uz bivšu šljunčaru, u vlasništvu poduzeća koje se bavi recikliranjem otpadnog granulata.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Kako se planira ostvariti smanjenje emisije ugljika u atmosferu? Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić Slika nije dostupna Slavonski Brod: Novo onečišćenje pitke vode

Vatrogasci su vodom koju su morali voziti na mjesto požara, te nasipavanjem šljunka i pijeska uspjeli ograničiti požar, ali se smatra da će materijal i dalje tinjati i da će požar u potpunosti možda biti ugašen u petak.

Kako javljaju slovenski mediji, policija ispituje sumnje da je požar potmetnut, a zdravstvene službe Maribora i Ptuja lokalnim su stanovnicima preporučile mjere opreza zbog onečišćenja zraka i pitke vode u prostoru nekoliko desetaka kvadratnih kilometara oko mjesta nesreće koje je prekriveno dimom i čađom.

Stanovništvo ugroženog područja upozoreno je da ne otvara vrata i prozore i privremeno se ne zadržava na otvorenom, što osobito važi za malu djecu, te astmatičare i bolesnike s bolestima respiratornog trakta.

Gradonačenik općine Kidričevo Jože Murko na čijem području je došlo do spomenutog požara rekao je da se radi o ekološkoj katastrofi o čemu je obavijestio vladu i ministra za okoliš i prostor Janeza Podobnika.

Neki zdravstveni djelatnici upozoravaju i na problem otrovnih tvari koje su se nakon požara raširile širom okolicom jer otpadne automobilske gume ne sagorijevaju u cijelosti nego se prostorom širi i čađa nastala izgaranjem ugljika, a u slučaju da takve čestice dospiju u pluća one mogu biti kancerogene.

Slovensko ministarstvo za okoliš i prostor u izjavi za javnost naglasilo je da u javnosti kruže neistinite informacije kako je privatno poduzeće Albin Promotion u čijem se skladištu požar dogodio dobilo državnu koncesiju za saniranje šljunčare otpadnim gumama, te da to nije točno.

Sanacija šljunčare kako tvrdi ministarstvo predviđena je tako da se prostor zasuo granulatom od otpadnih guma, dok skladištenje otpadnih guma nije dopušteno i moguće ih je u izuzetnim slučajevima koristiti samo kao dodatni građevinski materijal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene