Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 1
Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 1

Istražitelji smatraju da je požar u Notre Dameu buknuo u središtu katedrale, javlja CNN prenoseći neimenovani izvor iz policije.


Nakon što je policija pregledala niz amaterskih videa i fotografija lokalnog stanovništva, istražitelji su uvjereni da je požar počeo u središtu krova katedrale. Istražitelji se trenutačno fokusiraju na dva potencijalna problema povezanih s izvorom požara.

Vezani članci Požar u vojarni Rajlovac u Sarajevu (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 5 Lokaliziran požar koji je buktio u sarajevskoj vojarni Katedrala Notre-Dame (Foto: AFP) Državno odvjetništvo u Parizu: ''Nema nikakvih dokaza da je požar u Notre-Dameu podmetnut''

Jedan od njih je mogući problem sa senzorima za alarmiranje. Drugi je vezan za dizala izgrađena za građevinske radnike.

Dva stražara kazala su kako su prvi plamen primijetili petnaestak minuta prije 19 sati. Tada su plameni jezici bili već visoki oko dva metra. Alarm se prvi put oglasio oko 18:15 sati, ali zaštitari tada nisu primijetili plamen. Alarm se ponovno oglasio u 18:43 sati, pa su zaštitari otišli na drugo mjesto s kojeg su primijetili vatru.

Istražuje se je li do požara došlo zbog kratkog spoja, ali i neki drugi mogući uzroci o kojima za sada još nitko nije želio govoriti.

Podsjetimo, cijeli krov i drvene grede katedrale te 93 metra visok toranj uništeni su u požaru u ponedjeljak, a strop se srušio na nekoliko mjesta, javlja CNN.