Oko 1000 ljudi evakuirano je u nedjelju iz nekoliko gradova na Gran Canariji nakon što se vatra počela širiti prema Nacionalnom parku i popularnom turističkom odredištu na tom španjolskom otoku, objavili su vatrogasci, a nekoliko šumskih požara izbilo je tijekom vikenda i u Grčkoj.

Galerija


Vatrogasci gase požar kanaderima i helikopterima nešto više od 30 kilometara od glavnog grada Las Palmasa. Požar prijeti nekoliko gradova te nacionalnom parku Tamadaba na zapadu otoka, objavile su vlasti na Twitteru.

Vezani članci Požari u Konjskom (Foto: Miranda Cikotić/Pixsell) - 1 Vatrena noć u Konjskom: Gorjela četiri kamiona, automobil, kontejneri... Šime Vičević iz Londona prati turističku utrku za 2019. godinu (Foto: Dnevnik.hr) Natjecanje se zaoštrava: Za vratom nam opet pušu nekadašnji konkurenti, a za Hrvatsku imaju jednu veliku zamjerku

Policija vjeruje da je požar uzrokovan korištenjem lemilice zbog čega je u subotu priveden 55-godišnji muškarac. Svjedokinja Carla Rodriguez opisala je prizor kao "jednu od najbolnijih scena koje je vidjela u svom životu." Rodriguez se s prijateljima uputila u Juncalillo na lokalni festival.

"Prvi put sam vidjela vatru dok smo se približavali Juncaillu i tada shvatila koliko smo blizu. Nisam to očekivala jer sam čula da su požari pod kontrolom u različitim područjima", rekla je Rodriguez za Reuters.

"Po povratku s partija, odlučili smo pogledati koliko se vatra raširila i bilo je poražavajuće vidjeti požar izvan kontrole. Počela sam plakati jer sam ljubitelj prirode, a bilo je zabrinjavajuće vidjeti je kako gori", dodala je.

U Grčkoj su privremeno evakuirana neka sela i kampovi, ali nema ozlijeđenih, objavila je vatrogasna postrojba u nedjelju.

Požari su brzo stavljeni pod kontrolu, a gasili su ih kanaderi i helikopteri te stotine vatrogasaca.

Najviši stupanj pripravnosti proglašen je u većini južne Grčke. Grčka meteorološka služba prognozira toplinski val s temperaturama do 40 Celzijevih stupnjeva u sljedećih nekoliko dana. Istovremeno, vjetrovi jačine od 50 do 75 kilometara na sat pušu na Egejskom moru. (Hina)