U Kini se danas održava povijesno glasovanje. Promijenit će Ustav i time omogućiti doživotnu vladavinu predsjednika Xi Jinpinga.

Galerija


On je već sada najmoćniji Kinez još od doba Mao Ce-tunga, a prema Forbesu je deveti najmoćniji čovjek na svijetu

Budnim okom policija prati sve što se događa u središtu Pekinga. Svaki pokret nadziru i brojne kamere, a za snage sigurnosti tu su i drugi tehnološki dodaci, poput pametnih naočala koje skeniraju lice i uspoređuju ga s podacima u policijskoj bazi.

Vezani članci Zračna luka u Pekingu Šok za stanovnike Pekinga: Broj novozaraženih raste, dio znanstvenika strahuje da je riječ o opasnijem novom soju virusa Peking, ilustracija Drastične mjere u glavnom gradu Kine zbog novog žarišta: Zatvaraju se škole, stanovnici ne smiju iz grada

Nosili su ih prije današnjeg prijelomnog dana za Kinu, izmjene ustava koja će omogućiti doživotan ostanak na vlasti sadašnjem predsjedniku.

„Nastavljamo našu borbu“, poručio je Jinping u listopadu prošle godine, a naša borba u Narodnoj republici Kini, može biti samo u okvirima onoga što kaže jedna stranka.

Komunistička partija ih izvela u kapitalizam

Sve je u rukama Komunističke partije. Jedna od proturječnosti ove velike zemlje je da ih je komunistička partija izvela u kapitalizam. Drugo su po veličini svjetsko gospodarstvo; 2016. su među ostalim preuzeli rekordan broj europskih tvrtki. Moć je u rukama stranačke elite. U Kini je 819 milijardera, a 45 ih sjedi u svekineskom narodnom kongresu.

Kina je i dalje najveći zatvor za novinare. Milijuni su ljudi zaposleni kako bi pratili aktivnosti Kineza na internetu i cenzurirali ono što se vlastima ne sviđa. Tek su rijetki nakon objave da će predsjednik moći ostati na vlasti do smrti, usudili se prosvjedovati.

"Nadam se da će se usprotiviti oni članovi Partije koji imaju savjest. Mnogi sveučilišni profesori su izrazili neslaganje. Oni koji progovore mogli bi nestati. Stoga svaka čast onima koji istupe i kažu ne caru Siju", poručio je Leung Kwok-Hong, aktivist i političar iz Hong-Konga krajem veljače.

Poveo borbu protiv korupcije

Xi Jinping predsjednik je postao prije šest godina. Poveo je borbu protiv korupcije pri čemu je kažnjeno više od milijun i 350 tisuća dužnosnika, Kritičari kažu pod krinkom toga riješio se i dijela protivnika. Njegove su ideje unesene i u Ustav, što je do sada bilo rezervirano samo za Mao Ce-tunga.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr