Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Povijesni susret Pape i saudijskog kralja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi puta u povijesti je poglavar Katoličke crkve primio saudijskog kralja koji je ujedno čuvar najvažnijih muslimanskih svetišta, onih u Meki i Medini.

Papa Benedikt XVI. primio je u utorak u Vatikanu saudijskog kralja Abdallaha Bin Abdulaziza Al Sauda s kojim
se zadržao u razgovoru o stanju na Srednjem istoku i kojom je prilikom istaknuta potreba međuvjerske suradnje za dolazak do mira. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na Brijune doputovao kralj Saudijske Arabije Slika nije dostupna U Vatikanu pojačan oprez zbog Zawahirijevih optužbi

Papa je u razgovoru s čuvarom dvije svete džamije u Meki i Medini razgovarao u srdačnoj atmosferi, kako je priopćila Sveta Stolica te su dotakli 'sve teme koje leže na srcima sugovornika', a posebno je potvrđeno 'zauzimanje za međukulturni i međuvjerski dijalog' usmjeren prema 'mirnom i plodnom suživotu između ljudi i naroda' te je naglašena 'vrijednost suradnje između kršćana, muslimana i Židova za promicanje mira, pravde i duhovnih i moralnih vrijednosti, posebno u
potpori obitelji, stoji u priopćenju Svete Stolice. 

Abdullah je bio već u Vatikanu 25. svibnja 1999. te ga je primio papa Ivan Pavao II., ali je tada bio princ nasljednik, dok je saudijskim kraljem bio njegov brat Fahd. Papa i Abdullah su razgovarali o stanju na Srednjem istoku, te odnosima katolika i muslimana. Benedikt XVI. i Abdullah II. razmijenili su mišljenja o stanju na Srednjem istoku i 'potrebi nalaženja pravednog riješenja za sukobe koji muće regiju, a posebno za palestinsko-izraelski' sukob. 

Poslije razgovora s Papom, Abdallah bin Abdulaziz Al Saud je
razgovarao i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Tarcisiom Bertoneom, te s tajnikom za odnose s drugim zemljama mons. Dominiqueom Mambertijom. Inače, u Saudijskoj Arabiji od 21,6 milijuna stanovnika 900 tisuća je katolika, koji su uglavnom stranci na radu u toj zermlji. 

Katolici u Saudijskoj Arabiji nemaju vjerskih sloboda, čak
je zabranjeno posjedovanje Biblije, a probračanje i širenje
kršćanstva je kažnjivo smrću.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene