Nakon razrješenja američkog kardinala Theodorea McCarricka zbog zlostavljanja djece, Vatikan je konačno objavio izvješće o slučaju.

Galerija


Vatikan je objavio dugoočekivano izvješće o bivšem američkom kardinalu Theodoreu McCarricku. U dokumentu od 400 stranica navodi se kako je niz biskupa, kardinala i papa umanjivao i odbacivao optužbe o McCarrickovom zlostavljanju djece i odraslih.

Vezani članci Kardinal Stanisław Dziwisz Najbliži suradnik Ivana Pavla II. optužen za zataškavanje seksualnog zlostavljanja: "Spreman sam surađivati" Papa Franjo Vatikan se oglasio o Papinim izjavama o istospolnim brakovima: Sporni dio izvučen iz konteksta, autor filma nedostupan za komentar

Spominje se i papa Franjo, te se navodi kako je on samo nastavio naivno ponašanje svojih prethodnika. Devedesetogodišnji McCarrick prošle je godine postao prvi kardinal koji je trajno razriješen iz svećeničkog reda zbog zlostavljanja.

"Objavljujemo izvješće s tugom zbog rana koje su nanesene žrtvama, njihovim obiteljima, Crkvi u Sjedinjenim Državama i univerzalnoj crkvi. Povjerenje mnogih vjernika u Crkvu je narušeno", zaključio je o slučaju vatikanski državni tajnik Pietro Parolin.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr