Katolici su u petak navečer duž 14 postaja križnoga puta pozvali na molitvu i djelovanje za potpuno ukidanje smrtne kazne, protiv "barbarske profanacije" djece izložene pedofiliji te protiv vjerskih progona.


"Gledamo te Isuse, prikovana za križ. I goruća pitanja izbijaju: kada će biti ukinuta smrtna kazna koja se još primjenjuje u brojnim državama? Kada će biti izbrisan svaki oblik mučenja i nasilnog ugnjetavanja nedužnih osoba?", bila su neka od pitanja postavljana tijekom križnog puta.

Vezani članci Ilustracija Drastičan pad broja katolika u dalmatinskoj općini, načelnik u šoku: "Nemoguće, to je neka greška" Ilustracija Katolika u Hrvatskoj ima sve manje, a raste broj ateista: Kako stoje ostale religije?

Papa Franjo (78), predvodio je obred, ali sam nije nosio križ.

Jedna od meditacija pripremljenih za 14 postaja govorila je "o djeci i mladima povređenima u njihovoj intimnosti, profaniranih na barbarski način" zlom pedofilije.

Meditacija je spominjala i "sudbinu djece vojnika, rada koji postaje ropstvo", a govorila je i o "trgovini ljudskim bićima".

Na križnom putu spominjali su se vjerski progoni što ih provode države i oružane skupine, napose džihadisti, dan nakon pokolja radikalnih islamista Al Šabab nad 147 osoba, uglavnom kršćana u Keniji.

Jelsa: Povratak križonoše nakon cijelonoćne procesije

"Kriste Gospodine, podrži progonjene. Neka se širi temeljno pravo vjerske slobode".

"Muškarci i žene zatvarani su, osuđivani i čak ubijani samo zato što su vjernici ili angažirani za pravdu i mir. Ne srame se križa. Oni su veličanstveni uzori za sve", kazivalo se u meditaciji koja je spominjala "mučeništvo" pakistanskog katolika, bivšeg ministra za manjine Shahbaza Bahttija, ubijenog 2. ožujka 2011.

"Važno mjesto žena u Evanđelju i ženski duh" bili su također spominjani u mediatcijama kao i podjele u današnjoj obitelji.

"Toliko obiteljskih drama! Ima ih za sve: majke, očeve, djecu, bake i djedove".

Križni put time se osvrnuo na skorašnju sinodu, predviđenu u listopadu na temu obitelji.

Križ su nosili predstavnici zemalja zahvaćenih ratom, sukobima, napetostima: dvije redovnice iz Iraka, dvojica franjevaca iz Izraela, dvojica Sirijaca, dvojica Nigerijaca, dvojica Egipćana i dvojica Kineza.

Na Papin zahtjev, meditaciju, jednostavnu i dirljivu, sastavio je talijanski biskup Renato Corti koji je sa stajališta Isusa pokušao izraziti što je osjećao u posljednjim satima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju