Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U ruševinama zaselka Sant'Angelo dvoje 40-godišnjaka traga za mačkama iz susjedstva, nestalima nakon potresa prošle srijede, u nadi da će malo utješiti njihove gospodare koji su izgubili sve.


"Brico! Topolino! Chicca!", neumorno doziva Giancarla Pomponi hodajući po ruševinama.

Vezani članci Policija - Ilustracija - 6 Pronađeno tijelo nestalog ronioca za kojim se tragalo danima Irski vučji hrt (Foto: boredpanda.com) - 9 Ponosni vlasnici uslikali svoje divovske pse koji su tolike maze da to može biti problem

"Da znamo, izgubili smo prijatelje i susjede.. mačke su najmanji problem", unaprijed se opravdava Giancarla Pomponi dok sa suprugom Vittoriom traga za kućnim ljubimcima.

"No, koliko god vam se ovo činilo budalasto, osobama od 80 godina koje su izgubile dom može biti utješno da pronađu svoju mačku", dodaje ona.

U području pogođenom potresom u kojem je poginulo gotovo 300 osoba, životinje su platile danak. Neke su poginule u ruševinama zajedno s gospodarima, druge su zaboravljene ili su pobjegle usred noći u panici.

U Amatriceu i okolici brojni psi lutaju, izgubljeni. Uočena su i dva prestravljena konja kako galopiraju po asfaltiranoj cesti. Veterinarska služba pretražuje zonu kako bi ustanovila stanje i pomogla napuštenim životinjama.

Talijanski mediji objavili su zadnjih dana priče o životinjama izvučenima iz ruševina, potresnim susretima i psima koji se nisu željeli odvojiti od lijesa gospodara.

Ali psi nisu bili samo žrtve. Pas tragač, labrador Leo postao je slavan nakon što je ukazao na mjesto gdje je ležala petogodišnja Giorgia, pronađena živa 17 sati nakon potresa, pod mrtvim tijelom svoje devetogodišnje sestre.

U tom bi niskom planinskom području, uostalom, uzgoj stoke mogla biti prva aktivnost nakon potresa.

"Ako popravim štalu, mogu proizvesti mlijeko i prodati ga. A što može učiniti neki bar ili restoran?", pita se jedan poljoprivrednik. "Ako i mi odemo, što ostaje? Onda je gotovo!" (Hina)