Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSJETILI SE I U HRVATSKOJ

DOSAD VIŠE OD 60 POTRESA U ITALIJI! Srušio se zvonik crkve u Amatriceu, izdano i upozorenje o lavinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Treslo se i u Rimu, javljaju građani. Autocesta koja prolazi tim područjem zatvorena je dok se ne provjeri je li došlo do oštećenja. Potresi u Italiji osjetili su se i u Hrvatskoj, naročito u obalnim dijelovima zemlje, javljaju seizmolozi. Italiju je do 15 sati pogodilo više od 60 potresa, a aktivnost ne jenjava.

Italiju je danas nešto nakon 10:30 sati pogodio potres magnitude 5,3 stupnja. Treslo se područje stotinjak kilometara sjeveroistočno od Rima, javlja Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC). To je dio oko grada Amatricea, koji je već bio pogođen potresom, u kojem je život izgubilo gotovo 300 ljudi. Epicentar današnjeg potresa bio je u centralnoj Italiji, 10 kilometara od grada Maltignana, a mogao se osjetiti i u Rimu.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Potres na sjeveru Italije na sjeveru zemlje Umjereno jak potres pogodio Italiju, osjetio se i u Hrvatskoj: "Čulo se podrhtavanje i buka"

Nešto nakon 11:15 zabilježen je još jači potres, magnitude 5,7 stupnjeva. Građani javljaju kako se ponovno snažno treslo te da su izašli iz svojih kuća. U Rimu je nakon drugog potresa, za koji građani javljaju kako je trajao duže i jače se osjetio, evakuirana i podzemna željeznica.

Ubrzo potom, u razmaku od 5 minuta, dogodio se i treći jak potres, magnitude 5,3. Škole u Rimu su evakuirane. Po podacima EMCS-a, potres jačine 3,2 stupnja zabilježen je i u Srbiji.  Otprilike sat vremena poslije glavne serije potresa sve se ponovno zatreslo - četvrti jak potres imao je magnitudu 4,8 stupnjeva. 

Nešto prije 15 sati isto je područje pogodio i peti jaki potres, uz niz manjih koji su se događali cijelo vrijeme. Ovaj je pak imao magnitudu od 5,2 stupnja. Do tog je trenutka središnju Italiju od jutros pogodilo više od 60 potresa.

 

Studenti fuori le scuole a Roma dopo le scosse di terremoto.

A photo posted by Pedro Armocida (@pedroarmocida) on

Potrese, poglavito dosad najjači, zabilježili su i na Geofizičkom odjelu PMF-a. "Danas, 18. siječnja 2017. u 11 sati i 14 minuta (SEV) dogodio se jak potres s epicentrom u središnjoj Italiji. Potres je imao magnitudu M=5,7 prema Richteru, a osim u Italiji mogao se osjetiti i u Hrvatskoj, poglavito u obalnom dijelu zemlje i na višim katovima zgrada (intenzitetom III stupnja MCS ljestvice).

Ovaj potres je nastavak pojačane seizmičke aktivnosti koja je započela u kolovozu 2016. godine u području Amatrice-Norcia", poručili su oni.

Iz talijanskog Crvenog križa javljaju kako još nema izvješća o šteti ili ozlijeđenima. Premijer Paolo Gentiloni kazao je kako zasad nema ni ozlijeđenih ni stradalih, ali da su aktivirane sve instutucije te se pozorno prati razvoj situacije. Civilna zaštita regije Marche izdala je upozorenje o lavinama, jer su to područje proteklih dana pogodile i obilne snježne padaline pa bi današnji potresi mogli izazvati kretanje snježnih nanosa na planinama.

Na društvenim mrežama građani su uglavnom prijavljivali tek manje štete. Autocesta koja prolazi tim područjem zatvorena je dok se ne provjeri je li došlo do oštećenja. Na području koje je najbliže epicentru zatvorene su i škole.

Građani putem društvenih mreža javljaju kako nemaju struje, a vladaju velike hladnoće. Iz Civilne zaštite kažu da su već uputili ekipe na teren. Potres u Italiji zabilježili su čak i senzori u Velikoj Britaniji.

Zvonik crkve sv. Augustina u Amatriceu, koja je teško oštećena u ljetošnjem potresu, danas se sasvim urušio, javlja talijanska agencija ANSA.  

Na području pogođenom potresima živi oko devet milijuna ljudi. Još nema naznaka da će uslijediti smirivanje.  

 

 

Na tom je području od 2009. zabilježen niz snažnih potresa: kod L'Aquile u 2009. potres od 6,3 stupnja, potom onaj od 6,2 koji se dogodio 24. kolovoza 2016. kod Norcije i Amatricea, onaj kod Vissa od 6,1 u listopadu 2016. te kod Norcije krajem listopada iste godine, koji je imao magnitudu od 6,5 stupnjeva. 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene