Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanje je šest osoba poginulo u snažnom potresu jakosti 8,8 Richtera koji je u subotu pogodio središte Čilea, priopćila je predsjednica Michelle Bachelet, a prenijele su svjetske agencije.


Potres je izazvao tsunami koji bi mogao imati razornu snagu uz obalu blizu epicentra, upozorava američki geofizički zavod (USGS), a prenosi Reuters. ‘Očitavanja razine mora govore da je nastao tsunami’, upozorio je Pacifički centar za obranu od tsunamija na svojoj mrežnoj stranici. ‘Tsunami bi mogao imati razornu snagu u priobalju u blizini epicentra potresa, a mogao bi ugroziti i udaljenija priobalna područja’, ističe centar, dodajući da još nema podatke o razmjerima tsunamija.

Epicentar potresa zabilježen je na dubini od 59,4 km, 99 km jugozapadno od čileanskog grada Talca i 117 km sjeverno od Conceptiona, također u Čileu, priopćio je USGS, a prenio France Presse. Potres se osjetio i u glavnom gradu Santiagu, gdje su se neke zgrade srušile. Telefonske veze su u prekidu, pa je teško doći do informacija o potresu. Američki Pacifički centar za obranu od tsunamija proglasio je uzbunu za Čile i Peru, a za Kolumbiju, Panamu, Kostariku, Antarktiku i Ekvator objavio je stanje pripravnosti. Nešto poslije, Japan je proglasio uzbunu za čitavo pacifičko priobalje, priopćila je japanska meteorološka služba. Godine 1960. Čile je pogodio razoran potres jakosti 9,5 stupnjeva, nakon kojega se digao tsunami, u kojemu je poginulo 1.655 ljudi. (Hina)

Vezani članci Gradonačelnik Milan Bandić nakon što su aktivisti prekinuli njegovu konferenciju za medije - 1 Bandić bi nakon potresa u Zagrebu gradio - metro: "Može koštati od 350 do 400 milijuna eura. To je samo 70 milijuna eura godišnje!" Jacinda Ardern tijekom potresa Novi Zeland pogodio snažan potres, snimka tamošnje premijerke obišla svijet: ''Malo se tresemo''