Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmanje 6 mrtvih

Potres od 8,8 stupnjeva pogodio Čile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje je šest osoba poginulo u snažnom potresu jakosti 8,8 Richtera koji je u subotu pogodio središte Čilea, priopćila je predsjednica Michelle Bachelet, a prenijele su svjetske agencije.

Potres je izazvao tsunami koji bi mogao imati razornu snagu uz obalu blizu epicentra, upozorava američki geofizički zavod (USGS), a prenosi Reuters. ‘Očitavanja razine mora govore da je nastao tsunami’, upozorio je Pacifički centar za obranu od tsunamija na svojoj mrežnoj stranici. ‘Tsunami bi mogao imati razornu snagu u priobalju u blizini epicentra potresa, a mogao bi ugroziti i udaljenija priobalna područja’, ističe centar, dodajući da još nema podatke o razmjerima tsunamija.

Pročitajte i ovo Fotografija napadača Šestero mrtvih FOTO Ovo je napadač iz Sydneyja: Uletio u šoping-centar s nožem u rukama i onda je nastao kaos, policija mu presudila Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu

Epicentar potresa zabilježen je na dubini od 59,4 km, 99 km jugozapadno od čileanskog grada Talca i 117 km sjeverno od Conceptiona, također u Čileu, priopćio je USGS, a prenio France Presse. Potres se osjetio i u glavnom gradu Santiagu, gdje su se neke zgrade srušile. Telefonske veze su u prekidu, pa je teško doći do informacija o potresu. Američki Pacifički centar za obranu od tsunamija proglasio je uzbunu za Čile i Peru, a za Kolumbiju, Panamu, Kostariku, Antarktiku i Ekvator objavio je stanje pripravnosti. Nešto poslije, Japan je proglasio uzbunu za čitavo pacifičko priobalje, priopćila je japanska meteorološka služba. Godine 1960. Čile je pogodio razoran potres jakosti 9,5 stupnjeva, nakon kojega se digao tsunami, u kojemu je poginulo 1.655 ljudi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene