Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potraga za preživjelima u Peruu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spasilačke ekipe radile su cijelu noć na pronalaženju preživjelih nakon snažnog potresa koji je opustošio središnju obalu Perua i u kojem je poginulo najmanje 510 ljudi, a oko 2.000 ih je ozlijeđeno.

Potres jačine 8,0 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodio je Peru u četvrtak iza ponoći po srednjoeuropskom vremenu. 

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Ilustracija Niz naknadnih udara Snažan potres na granici Kine i Kirgistana: Ima ozlijeđenih, oštećeni su kuće i vlakovi

Mnoge žrtve su siromasi čije su se kućice izgrađene od zemljanih cigli jednostavno urušile. Bolnice i mrtvačnice su prepune, pa stanovnici ostavljaju mrtva tijela na ulicama.

Više od 24 sata nakon potresa došlo je do novog podrhtavanja tla što je izazvalo paniku u najteže pogođenim gradovima južno od glavnog grada Lime. 

>> Peru: U potresu poginulo 450 ljudi

Međutim, nakon što je izvučen jedan muškarac ispod ruševina crkve u gradu Piscou pojavila se nada da ima još preživjelih.

'Ovo je čudo, nadamo se da ćemo ih naći još', rekao je Carlos Cordova Gomez, šef dobrovoljnih vatrogasnih društava u Peruu.

Pisco je najgore prošao u potresu zajedno s gradovima Ica i Chincha, gdje su stotine zatvorenika pobjegle iz zatvora kada je potresu srušena stara zatvorska zgrada.

Peruanski predsjednik Alan Garcia posjetio je potresom
pogođena područja i izrazio sućut obiteljima žrtava. U Limi je
spuštena zastava na pola koplja i proglašena je trodnevna žalost u zemlji.

Ovaj potres jedna je od najgorih prirodnih katastrofa koje su
pogodile Peru tijekom posljednjih 100 godina. Godine 1970. u potresu, koji je izazvao katastrofalne lavine leda i zemlje koje su zatrpale grad Yungay, poginulo je oko 50.000 Peruanaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene