Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poslovni mlažnjak kojim su upravljala dva američka državljanina letio je krivom rutom i ušao u putanju putničkog zrakoplova koji se prošlog tjedna srušio u Amazoni pri čemu je poginulo svih 155 putnika i članova posade, objavio je u srijedu brazilski ministar obrane.


Oba zrakoplova letjela su na visini od oko 11.300 metara kada su se, najvjerojatnije, okrznula.

Vezani članci Zoran Milanović Predsjednik Milanović izrazio sućut obiteljima poginulih vojnika: "Nenadoknadiv je to gubitak" Požar u Amazoni (Foto: AFP) Brazil odbio pomoć G7 u gašenju požara u Amazoniji: "Novac upotrijebite za pošumljavanje Europe"

Poslovni mlažnjak Legacy 600 letio je sjeverno prema Manausu, glavnom gradu države Amazone. Istovremeno, putnički zrakoplov brazilske tvrtke Gol Linhas Aereas Inteligentes kretao se u smjeru juga iz Manausa prema glavnom gradu Brasiliji.

Legacy 600 bio je novi zrakoplov kojeg je čarter kompanija ExcelAire Service sa sjedištem u Ronkonkomi u saveznoj državi New York kupila od brazilskog proizvođača Embraer.

Taj je zrakoplov sigurno sletio u vojnu bazu usred prašume i nitko od sedam putnika nije ozlijeđen.

Brazilske vlasti vjeruju da su piloti mlažnjaka isključili
transpondere, zbog čega je sustav koji upozorava na mogući sudar bio neupotrebljiv.

Vlasti drže kako je unesrećeni zrakoplov Boeing 737-800 brazilske tvrtke Gol airlines letio upravljan automatskim pilotom i da se držao zadane visine.

Putovnice američkih pilota, Joea Laporea i Jana Paladina,
zaplijenjene su za vrijeme trajanja istrage, objavio je sudac Tiago de Abril u državi Mato Grosso gdje se dogodila nesreća.