Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Polarne regije posljednji su dio našeg planeta kojeg bismo mogli nazvati „djevičanskim“ teritorijem.


Ipak, uz rapidno topljenje ledenjaka, Arktički ocean ili Sjeverno ledeno more bogato vrijednim mineralima i prirodnim izvorima svake godine postaje sve dostupnije.

Vezani članci Putovanje u doba pandemije, ilustracija State Department upozorava protiv putovanja u Hrvatsku zbog velikog broja zaraženih Milorad Dodik Iz SAD-a oštro Dodiku: "Budemo li primorani, uvest ćemo nove sankcije"

Arktik, uključujući i Sjeverozapadni prolaz između Atlantika i Pacifika među zadnjim je dijelovima Zemlje koji je velikim dijelom neistražen. No, kako se prolazi otvaraju i klimatski uvjeti mijenjaju, u Arktiku mnogi vide priliku za iskorištavanje prirodnih resursa. Rusija konstantno povećava svoju vojnu prisutnost dok je Kina našla 'okolni' način kako da poveća utjecaj u regiji, javlja news.com.au

Sve je to izazvalo zabrinutost konzervatora prirode i industrijskih stručnjaka koji upozoravaju na rastuće geopolitičke tenzije u regiji. Voditelj američke obalne straže situaciju na Arktiku usporedio je teritorijalne tenzije sa stanjem u Južnom Kineskom moru.

Ovaj mjesec ruski tanker prvi je put prošao niz sjevernu arktičku rutu bez pratnje ledolomca.
Područje Arktika obuhvaća oko 20 milijuna četvornih kilometara zaleđenog mora i zemlje. Za razliku od Antarktika, većina Arktika je pod nacionalnom jurisdikcijom zemalja kao što su Kanada, Norveška, Danska, SAD i Rusija koje sve graniče s Arktikom i polažu pravu na određene dijelove.

Geološko istraživanje provedeno 2008. godine pokazalo je kako se unutar Arktičkog kruga nalaze velike količine neistraženog plina i nafte čija bi potencijalna vrijednost mogla premašiti milijarde dolara.  Američki predsjednik Donald Trump u travnju je potpisao izvršnu uredbu kojom je ukinuo Obamine restrikcije o bušenju nafte na Arktiku čime je signalizirao namjere za početak istraživanja tog područja.

''Situacija na Arktiku jezivo podsjeća na ono što vidimo u Južnom kineskom moru“, kazao je admiral Paul Zukunft, zapovjednik američke obalne straže. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju