Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizvjesno do kraja

Sutra je dan odluke: 'Ignorirajte sve očajnije i apsurdnije strašne priče'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 4,3 milijuna registriranih birača trebalo bi izaći na referendum u četvrtak kako bi odlučili o svojoj budućnosti.

Tabor 'za' i onaj protiv neovisnosti Škotske uputili su u srijedu svoje posljednje poruke građanima, dan prije referenduma na kojemu će odlučiti hoće li napustiti 307 godina dugu zajednicu s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura Slika nije dostupna Previše gube Uoči sudbonosnog referenduma: Većina je protiv!

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će rezultati referenduma biti neizvjesni do samoga kraja. Tri ispitivanja, koje su proveli ICM, Survation i Opinium, objavljena u utorak navečer, pokazuju da je 52 posto Škota protiv neovisnosti, dok 48 posto želi otcjepljenje.

U otvorenom pismu biračima, škotski prvi ministar Alex Salmond izjavio je da referendum predstavlja 'najveći i najznačajniji trenutak koji ćemo ikad imati'.

On je poručio biračima da ignoriraju 'sve očajnije i apsurdnije strašne priče' Downing Streeta i da vjeruju u sebe.

Salmond tvrdi da će Škotska biti dobrodošla u Europsku uniju i odbacuje izvješća da je španjolski premijer Mariano Rajoy rekao da će morati podnijeti zahtjev za članstvom kao bila koja država kandidatkinja.

Slavni Škoti: Neki su ZA, neki oštro PROTIV

Alistar Darling, koji vodi kampanju protiv neovisnosti, kaže da bi izglasavanje neovisnosti bila 'tragedija' te da je bilo dosta ružnih stvari u kampanji za neovisnost.

Odbacivanje neovisnosti ponudit će 'bržu, sigurniju i bolju promjenu unutar Ujedinjenog Kraljevstva nego godine prepirki koje će uslijediti ako sutra izglasamo odlazak iz UK', istaknuo je.

U potezu koji je interpretiran kao paničan, britanski premijer David Cameron i još dvojica čelnika glavnih stranaka u Westminsteru obećali su u utorak 'nove, velike ovlasti' Škotskoj ako donese odluku protiv neovisnosti.

Darling je priznao da postoje 'razlike među strankama' o tome koje će ovlasti biti prenesene Škotskoj, ali je ustvrdio da je isto tako bilo prije referenduma 1997. nakon kojeg je ponovno uspostavljen škotski parlament.

Darling bi se trebao pojaviti zajedno s bivšim premijerom Gordonom Brownom na prounionističkom skupu u Glasgowu kasnije tijekom dana.

Gotovo 4,3 milijuna registriranih birača trebalo bi izaći na referendum u četvrtak kako bi odlučili o svojoj budućnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene