Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruševine i otpaci

Posljedice tsunamija u Japanu: Smeće će još desetljećima zagađivati oceane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tsunami koji je pogodio Japan u ožujku 2011. ostavio je beskrajnu količinu otpadaka: pet milijuna tona ostataka srušenih zgrada, automobila, brodova i komada namještaja koji će desetljećima zagađivati oceane.

Oko 3,5 milijuna tona ostataka je odmah potonulo, prema službenim podacima, a oko 1,5 milijuna tone plastike, ribarskih mreža, drva, spremnika za ribe i drugih predmeta, more je odnijelo na pučinu.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Fukushima 2011. godine Japan prvi puta izdao upozorenje za tsunami još od Fukushime: Znate li što se tada dogodilo? Potres u Japanu Magnituda 7,6 VIDEO Društvenim mrežama šire se snimke razornog potresa u Japanu: Pogledajte trenutke koji lede krv u žilama

'Tsunami je u Tihi ocean izbacio količinu koja u uobičajenim okolnostima tijekom 3.200 godina završi u moru Japana', ocijenila je francuska nevladina organizacija Robin Hood, specijalizirana za pitanja zbrinjavanja otpada nakon katastrofa.

'Samo u vezi plastike količina izbačena u more u nekoliko sati jednaka je onoj skupljenoj tijekom nekoliko desetljeća u Atlantskom i Tihom oceanu zajedno', dodaje ta organizacija.

Početkom 2012. prvi ostaci, oni najlakši, nasukali su se na obalama Oregona u državi Washington i na jugu Aljaske i Britanske Kolumbije u Kanadi.

>> 'Teško nam je jer ih vidimo kako su izgledali u trenutku smrti'

Zatim je stigao jedan Harley-Davidson u kontejneru, nogometna lopta s imenom vlasnika, pa jedrilica. Dva betonska plutajuća doka iz ribarske luke Misava doplutala su nakon osam mjeseci, jedan do Oregona, a drugi u državu Washington, što pokazuje da nema masovnog pristizanja otpada.

'Podaci Nacionalne uprave za oceane i atmosferu pokazuju da otpad više ne tvori jedinstvenu masu', rekla je Sherry Lippiatt, regionalna koordinatorica za program morskog otpada u Kaliforniji.

Simon Boxall iz Britanskog nacionalnog oceanogafskog centra je objasnio da je većinu olupina odnijela kružna struja koja polazi od sjevernog Pacifika i ostaje zarobljena u vrtlogu između Havaja i Pacifika poznatom pod imenom 'Velika pacifička zona smeća'. On je rekao da se neke olupine tamo zadržavaju između 30 i 40 godina.

U vezi kemijskih tvari i plastike koja se rastočila na mikročestice istraživanja su pokazala da su ih progutale ribe i školjke kojima ostaju u probavnim traktovima, rekao je stručnjak za plastične ostatke u Francuskom institutu za istraživanja mora Francois Galgani. On je upozorio i na veliki problem širenja invazivnih vrsta koje su stigle na ostacima. Američke vlasti su pomno očistile dokove iz Misave kako bi spriječile širenje više desetaka morskih vrsta s njih. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene