Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn izjavio je u utorak da očekuje da će eurozona uskoro odobriti drugi program financijske pomoći Grčkoj, kada ona ispuni potrebne uvjete, ističući da bi nekontrolirani bankrot te zemlje imao teške posljedice.


'Mislim da će se euroskupina (ministri financija zemalja članica eurozone) sastati u srijedu i mislim da je ključno da odobri drugi paket pomoći Grčkoj, koja prije toga mora ispuniti sve uvjete', rekao je Rehn na konferenciji za novinare u Strasbourgu.

Rehn je rekao da je u interesu i Grčke i Europe da se efikasno provede drugi program pomoći Grčkoj, jer je to bolje od nekontroliranog bankrota, koji bi imao 'razorne posljedice, posebice za najslabije sastavnice grčkog društva te negativne posljedice za europsko gospodarstvo općenito', rekao je Rehn.

Grčki parlament je u nedjelju navečer prihvatio program drastične štednje i reformi, koje su tražile EU i Međunarodni monetarni fond. Osim toga, Grčka treba pronaći dodatnih 325 milijuna eura uštede kako bi ispunile zacrtane ciljeve o proračunskom manjku za ovu godinu. EU i MMF također traže od čelnika grčkih političkih stranaka da se pismeno obvežu da će provoditi dogovoreni program i nakon parlamentarnih izbora koji će se održati u travnju.

Drugi program pomoći uključuje 130 milijardi eura koje bi Grčka trebala dobiti od EU-a i MMF-a te otpis 100 milijardi eura potraživanja privatnih vjerovnika. Da bi izbjegla bankrot Grčka treba dobiti dio obećanih sredstava najkasnije do 20. ožujka, kada na naplatu stiže 14,5 milijardi eura dužničkih obveza. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Nobelovac koji je kritizirao kredite u švicarcima: ''Postoje argumenti da Hrvatska pričeka s uvođenjem eura'' Slika nije dostupna Europsku komisiju ne brinu grčki izbori: 'Reforme se mogu provesti'
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju