Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Figura odjevena u crno, sa šeširom širokoga oboda i bijelim šalom ostavljala je konjak i ruže na piščevom grobu. Uvijek je dolazio između ponoći i pet ujutro.


Ruža i konjak koje je ostavljao tajanstveni muškarac u crnom počeli su se na Poeovu grobu u Baltimoreu pojavljivati u četrdesetim godinama 20. stoljeća. Ostavljene poruke sugerirale su da je tradicija prešla i na novu generaciju u devedesetima, ali posjetitelj prozvan 'Poeov nazdravljač' nije se pojavio od 2009. godine. Nitko ne zna razlog zašto je prestao dolaziti.

Vezani članci Spomenik Juditi Marka Marulića - 4 Na velikom jubileju Marulićeve Judite predstavljena knjiga i skulptura: ''Išli smo na ovu modernu verziju'' Divlje svinje, ilustracija Šuljaju se po noći, neke oštetile i groblje: ''Ljudi su bacali zemlju, smeće... Jedini način je izlov''

Kustos Poeova muzeja Jeff Jerome kaže kako će u srijedu probdjeti još jednu noć i onda će proglasiti da je ta tradicija završena. U četvrtak će ugostiti čitanje djela u čast Poeu, a to bi mogla postati nova tradicija za obilježavanje piščeva rođendana.

Veliki američki književnik Edgar Allan Poe rođen je 19. siječnja 1809. u Bostonu u obitelji putujućih glumaca, a umro je 7. listopada 1849. u Baltimoreu.

Jerome i njegovi prijatelji su od 1978. svake godine bili u 'zasjedi' na groblju u Westminster Hallu i promatrali kako figura odjevena u crno, sa šeširom širokoga oboda i bijelim šalom ostavlja konjak i ruže. Uvijek je dolazio između ponoći i pet ujutro.

Od 1993. godine posjetitelj je počeo ostavljati poruke, počevši s onom na kojoj je pisalo: 'Baklja će biti predana'. Poruka iz 1998. dala je naslutiti da je začetnik običaja umro i da će tradiciju nastaviti njegova dvojica sinova. S vremenom je noćni dolazak na groblje i promatranje tajanstvene figure postalo svojevrsno hodočašće za poštovatelje Edgara Allana Poea. Znalo ih se okupiti oko 300 iz cijele Amerike.

Jerome kaže da postoji mogućnost da se tajanstvenom štovatelju nije dogodilo ništa strašno nego možda smatra da je 2009., kada je obilježena 200. godišnjica Poeova rođenja bila prikladna za prestanak tradicije.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju