Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šačica zlatnih ribica koje su prije nekoliko godina u jezero u Coloradu najvjerojatnije bacili vlasnici, u međuvremenu se tako razmnožila da sada tisuće tih riba "uljeza" prijeti autohtonim vrstama, upozoravaju stručnjaci.


Rendžeri okruga Boulder uočili su prošloga mjeseca gomile zlatnih ribica u jezeru, rekla je glasnogovornica uprave za parkove Jennifer Churchill.

Vezani članci Policija (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) U jezeru Šoderica kod Koprivnice pronađeno tijelo muškarca, riječ je o nestalom ribiču Komad leda (Foto: Screenshot) Bacio komad leda na zamrznuto jezero, zvuk koji je proizveo pratit će ga u noćnim morama

Tih kućnih ljubimaca, podvrste karasa strane u Sjevernoj Americi, sada u jezeru ima između 3000 i 4000, a biolozi razmatraju najbolje načine da ih izvade iz jezera, dodala je.

Jedno od rješenja je hvatanje pomoću električne struje. Žica pod naponom bi se iz čamca spustila u vodu, a struja bi omamila ribe koje bi isplivale na površinu i pokupile bi se žive.

Duša mala: Zlatnu ribicu je ispratio u vječne vode uz suze i poljupce

Ta je metoda korištena prije tri godine kada je 2300 zlatnih ribica uklonjeno iz obližnjeg jezera, rekla je Churchill.

Ako invazivne zlatne ribice ipak otplivaju nizvodno, postat će prijetnja autohtonim vrstama kao što su somovi i sunčanice, upozoravaju stručnjaci.

"Strane vrste mogu izazvati uništenje autohtonih vrsta jer izazivaju bolesti i neravnotežu ekosustava", rekao je biolog mora Ken Kehnmeier.

Osim bacanja neželjenih riba kućnih ljubimaca, ekološku ravnotežu ugrožavaju ribolovci koji u jezera, rijeke i potoke ubacuju ribe po svom izboru, dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook