Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simbolika

VIDEO Poruka Rusima: Ukrajinci skinuli sovjetsku zvijezdu s parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oštru poruku Rusima danas su poslali predstavnici ukrajinske opozicije zajedno s prosvjednicima koji su uklonili sovjetski simbol s ukrajinskog parlamenta. Ondje je danas usvojena rezolucija kojom se traži da se Janukoviču sudi u Haagu.

Zlatna zvijezda, simbol bivšeg Sovjetskog saveza, skinuta je danas s krova ukrajinskog parlamenta. Zvijezdu su skinuli prosvjednici, a taj čin najavio je danas vođa parlamentarne opozicije Oleh Tjahnjibok.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Slika nije dostupna I dalje raste broj poginulih! Najkrvaviji dan na ulicama Kijeva: Parlament izglasao zabranu korištenja oružja! Janukovičeva obitelj pobjegla iz zemlje?

OTKRIVENI DOKUMENTI Janukovič planirao oštriji udar na prosvjednike

Porijeklo sovjetske zvijezde nije točno poznato, no postala je popularna tijekom ruskog građanskog rata kad su je nosile trupe crvene armije.

Skidanjem ove zvijezde Ukrajinci su poslali poruku Rusima koji se već neko vrijeme 'natežu' sa zapadnim silama oko utjecaja nad zemljom koja se već neko vrijeme nalazi na rubu građanskog rata.

Ukrajinski parlament želi da se Janukoviču sudi pred ICC-jem

Ukrajinski parlament usvojio je u utorak rezoluciju kojom traži da se odbjeglom predsjedniku Viktoru Janukoviču, svrgnutom s vlasti u subotu, sudi na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Den Haagu zbog "ozbiljnih kaznenih djela" kada bude uhvaćen.

Rezolucija povezuje Janukoviča s policijskim nasiljem nad prosvjednicima koje je dovelo do smrti više od 100 ljudi iz Ukrajine i drugih država. Navodi se također da bi bivši ministar unutarnjih poslova Vitalij Zaharčenko i bivši državni tužitelj Viktor Pšonka, za kojima se isto tako traga, trebali biti poslani pred ICC.

ICC je objavio da ga ukrajinska vlada nije zatražila da pokrene istragu protiv Janukoviča i drugih bivših ukrajinskih dužnosnika.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova raspisalo za Janukovičem tjeralicu zbog masovnih ubojstava civila. Janukovič (63) je pobjegao iz Kijeva u petak i još se ne zna gdje se nalazi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene