Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlostavljano najmanje 4815 djece

Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

Dijete, ilustracija
Dijete, ilustracija Foto: Getty Images
Katolička Crkva u Portugalu odlučila je kompenzirati više od 4800 žrtava seksualnog nasilja. Novoosnovani odbor će odlučivati tko će dobiti odštetu.

Portugalska Katolička Crkva u četvrtak je objavila da će financijski kompenzirati žrtve seksualnog nasilja unutar Crkve, a da će iznose odrediti od slučaja do slučaja, što su skupine za zaštitu žrtava kritizirale.

Članovi Portugalske biskupske konferencije (CEP) sastajali su se od ponedjeljka u svetištu Fatimi u središnjem Portugalu kako bi, između ostalog, raspravljali o pitanju odšteta.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

Izvješće iz veljače 2023. komisije koju je financirala Crkva zaključila je da je tijekom sedam desetljeća seksualno zlostavljano najmanje 4815 djece, većinom od strane svećenika.

Autori tog izvješća naglasili su da su ti rezultati samo „vrh sante leda”, a čelnik komisije Pedro Strecht dodao je da je više od stotinu svećenika osumnjičenih za zlostavljanje i dalje aktivno unutar Crkve.

Pročitajte i ovo Američka obalna straža spasila tri brodolomca nakon tjedan dana na pustom otoku. Tri brodolomca Nasukali se na pustom otoku: Hranili se samo jednom namirnicom, a evo što ih je spasilo

Crkva je mjesec dana kasnije najavila niz koraka za borbu protiv seksualnog zlostavljanja, no kritizirana je jer se ti koraci ne smatraju dovoljno snažnima.

Čelnik CEP-a biskup Jose Ornelas rekao je da je skupština organizacije jednoglasno odobrila davanje kompenzacija, te da će se zahtjevi podnositi od lipnja do prosinca ove godine. Odštetu je već zatražila 21 osoba.

Odbor će potom odlučivati o iznosu koji će svaka žrtva dobiti, a za isplatu će biti zadužena novoosnovana CEP-ova zaklada. Kriteriji za visinu iznosa tek se razrađuju, rekao je Ornelas.

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje

Antonio Grosso, suosnivač skupine koja okuplja žrtve zlostavljanja od članova Katoličke crkve Coracao Silenciado, kritizirao je taj pristup.

"Ne znam kojom će se mjernom vrpcom koristiti za procjenu ljudske patnje. Ljudi će morati ponovno pričati svoje priče da vide zaslužuju li više ili manje centi", rekao je Reutersu, tvrdeći da bi sve žrtve trebale dobiti isto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene