Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Portugalci se izjašnjavaju o pobačaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od Portugalaca se traži da odluče hoće li podržati legalan pobačaj u prvih 10 tjedana trudnoće. Ali kako to ne uključuje zahtjev da žena opravda svoju želju za pobačajem, oni koji se protive reformi kažu da je to pobačaj na zahtjev.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju malu prednost potpori vladinog prijedloga da svim ženama da pravo pobačaja do 10 tjedna trudnoće. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SDP-ov prijedlog U Saboru o izmjenama zakona o prekidu trudnoće: "Nije isto kada nastaje ljudski život i kada nastaje ljudska osoba" Sanja Barić nema mjesta prizivu savjesti Ustavna stručnjakinja o slučaju Čavajda: "U slučaju da RH ne poštuje zakone i Ustav, ova nesretna gospođa će to morati učiniti u Sloveniji. A potom će Hrvatska odgovarati"

Trenutno je na snazi zakon koji omogućuje ženama pobačaj do 12 tjedna trudnoće u slučaju spašavanja ženinog života ili očuvanja njenog psihičkog zdravlja. 

U slučaju silovanja pobačaj je u Portugalu dopušten unutar 16 tjedana. Granica je 24 tjedna ako postoji rizik da će dijete biti rođeno s neizliječivom bolesti ili deformacijom. 

Portugal ima jedan od najstrožih zakona o pobačaju u Europskoj Uniji. Samo Irska, Malta i Poljska imaju slične restriktivne zakone. 

Posljedica toga je da Portugalke na pobačaj odlaze u Španjolsku ili to čine ilegalno u Portugalu. 

Neke žene su pobacile u za to nepredviđenim uvijetima i riskirale infekciju i druge ozbiljne komplikacije od kojih je moguće i umrijeti. 

Portugalski premijer Jose Socrates je pozvao glasače da podrže promjene, ta da tako zaustave 'nacionalnu sramotu' ilegalnih pobačaja. 

'Pred Portugal je stavljen izbor hoće li ostati konzervativna nazadna zemlja ili će prigrliti suvremen način života i pridružiti se razvijenim nacijama', rekao je premijer. 

Na refrendumu održanom 1998., 51 posto glasača nije podržalo dekriminalizaciju prekida trudnoće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene