Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izlijevanje opasnog mulja u Mađarskoj zabrinulo je i sve one koji žive blizu dva odlagališta crvenog mulja koji se nalazi u Bosni i Hercegovini.


Dva odlagališta crvenog mulja nalaze se u Biraču kod Zvornika te kod Mostara u mjestu Dobro Selo. I dok je odlagalište kod Zvornika dobro osigurano, ovo u Mostaru je potencijalna prijetnja za okoliš, donosi Deutsche Welle.

Vezani članci Ravnatelj bolnice u Mostaru Ante Kvesić s ministrom Radmanom Bolnica puca po šavovima, ravnatelj poručuje: "Izgleda da je lakše vjerovati zavjerama, a onda tražiti hospitalizaciju u slučaju zaraze" Mostar, ilustracija Dramatično u susjedstvu - dio bolnice opet pretvoren u COVID odjel: "Ponovo mnogo ljudi umire, a mogli smo to izbjeći"

U Dobrom Selu uskladišteno je oko 10 milijuna tona crvenog mulja. Ono je uskladišteno od strane mostarske tvornice Aluminij, a njegovo eventualno izlijevanje značilo bi ekološku opasnost za šire regionalno područje.

'Deponij se nalazi u betonskom koritu u depresiji, odnosno ispod razine mora, te nema mogućnosti za incident. Prilikom privatizacije Aluminija inzistirali smo da se 10 posto izdvoji za sanaciju odlagališta, a naložili smo Aluminiju da stalno mora držati potopljenu površinu od 70 hektara u Dobrom selu', komentirao je ovu situaciju Tomislav Lukić, savjetnik BiH ministra za okoliš.

Tvornica Aluminij mjesečno Općini Dobro Selo plaća 10 tisuća konvertibilnih maraka, oko 40 tisuća kuna, kao oštećenje za eventualne negativne utjecaje. Sam mulj smješten je u ogromnom kompleksu bazena koji su građeni jedan do drugoga, a na pojedinim su mjestima duboki i do 25 metara.

>> FOTO: Dokaz da je curenja otrovnog mulja bilo prije katastrofe

Kako je mostarsko područje poznato kao jako trusno, mnogi se boje da bi se u slučaju velikog potresa i pucanja betonske podloge na dnu bazena moglo doći do velike katastrofe. Na tako kršnom području svi vodeni izvori završavaju u Jadranskom moru pa postoji i opasnost po zagađenje i morske flore i faune. Radi toga mnogi stručnjaci smatraju kako se cijelo područje mora bolje osigurati, a upravo se izlijevanje u Mađarskoj smatra posljednjim upozorenjem za početak sanacije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju