Novi predsjednik talijanske vlade Giuseppe Conte prisegnuo je u petak poslijepodne položivši ruku na knjigu Ustava, u nazočnosti predsjednika Republike Sergija Mattarelle, javlja France Presse.

Galerija Luigi Di Maio i Matteo Salvini (Foto: AFP) +0 Sergio Mattarelle i Giuseppe Conte (Foto: AFP)

Dvojica potpredsjednika vlade, Luigi Di Maio, predsjednik Pokreta 5 zvijezda (M5S, protusistemski) i Matteo Salvini, predsjednik Lige (krajnja desnica) prisegnuli su nakon njega, a za njima i drugi članovi vlade.

Vezani članci Poplave u susjedstvu - 5 Dramatično stanje s poplavama i u susjedstvu: Ljudi iz poplavljenih kuća bježe kroz prozore Poplava na autocesti u Italiji VIDEO Raste broj mrtvih u Italiji zbog poplava, otkazana poznata utrka: "Suočeni smo s katastrofalnim događajima"

"Prisežem da ću biti odan Republici, da ću vjerno čuvati Ustav i zakone te obnašati svoju dužnost vodeći se isključivo interesom zemlje", rekao je svaki član vlade pred Mattarellom.

Nakon završetka svečanosti nova vlada će se uputiti u zgradu ministarskog vijeća gdje će se obaviti prijenos vlasti između premijera na odlasku Paola Gentilonija i Contea.

Gentiloni će simbolično predati Conteu zvonce kojim se aktualni predsjednici vlade koriste da označe početak sjednica vlade. Nakon toga, nova Conteova vlada imat će pune ovlasti u zemlji.

Vlada još treba dobiti povjerenje dvaju domova parlamenta koji će glasovati najvjerojatnije početkom idućeg tjedna.

Prva talijanska vlada nastala iz saveza mladog protusustavnog pokreta i stranke krajnje desnice pod premijerskom je palicom pravnika Contea koji je obećao provoditi politiku protiv štednje i jačati sigurnost zemlje.

Nakon gotovo tri mjeseca pregovora, Pokret 5 zvijezda i Liga postigli su kompromis s predsjednikom Mattarellom koji je tražio jamstva da će Italija ostati u eurozoni.

Predsjednik je stavio spektakularni veto na prvu listu koju mu je mandatar predstavio u nedjelju navečer jer je odbio potvrditi ekonomista Paola Savonu, glasnog kritičara eura i Europske unije, za ključno mjesto ministra gospodarstva.

Umjesto 81-godišnjeg Savone na važno mjesto ministra gospodarstva predložen je Giovanni Tria, malo poznati profesor ekonomije na rimskom sveučilištu Tor Vergata. I Tria je bio kritičan prema upravljanju gospodarstvom EU-a ali, za razliku od Savone, nije zagovaro "plan B", pripremu Italiju za mogući izlazak iz zone eura.

Pored Mattarelle će u subotu na vojnoj paradi povodom nacionalnog praznika sjediti Conte, 53-godišnji profesor prava i odvjetnik, potpuno nepoznat u politici i široj javnost kada su ga prije 15 dana izabrali M5S i Liga.

Luigi Di Maio, predsjednik M5S i Matteo Salvini, predsjednik Lige, sad su zamjenici premijera. Di Maio je zadužen za gospodarski razvoj i rad, a Salvini za unutarnje poslove.

U vladi će biti 18 ministara među kojima samo pet žena. Raspodjelom ministarstava dva su saveznika gotovo ravnopravna iako je Liga dobila samo 17 posto glasova na parlamentarnim izborima 4. ožujka, nasuprot više od 32 posto za Pokret 5 zvijezda.

Enzo Moavero, bivši ministar za EU u tehnokratskoj vladi Marija Montija, bit će ministar vanjskih poslova, a Savona bi kao utješnu nagradu dobio mjesto ministra za EU poslove.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju