Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poplave nastale obilnim kišama na istoku Rusije do sada su pogodile više od 50.000 i počele su se povećavati i prijetiti većim gradovima.


Danas se razina rijeke Amur podigla na 720 centimetara oko grada Khabarovska u kojem je vojska izašla na teren, te pomaže u podizanju sustava obrane od poplave. Vlasti su rekle kako bi više od 40.000 ljudi moglo biti evakuirano.

Vezani članci Posljedice oluje na sjeveru Italije VIDEO Strašne posljedice oluje koja je poharala sjever Italije: Blato guta automobile i ulazi u kuće, vatrogasci imaju desetke intervencija Medicinsko osoblje, ilustracija Dok neke zemlje popuštaju mjere, kod njih zbog naglog porasta broja zaraženih uvode neradne dane: ''Broj novih novih slučajeva dosegao je vrhunac iz prošle godine''

Škole su pretvorene u privremena skloništa , a građani mole vlast za brzu reakciju. Takvi događaji su potaknuli predsjednika Vladimira Putina da osobno pregleda neke od pogođenih područja.

'Voda i dalje raste, još nismo vidjeli vrhunac i to bi se moglo još više dizati' rekao je Yury Varakin, voditelj centra u ruskoj državnoj meteorološkoj službi.

>> VIDEO Riječni 'tsunami' visok 20 metara poharao istok Kine

Još nije bilo izvješća o smrtnim slučajevima, ali dužnosnici kažu da vode mogu krenuti i u velike gradove.

'Upravo sada dopiru do velikih gradova. Moglo bi biti težih posljedica' izjavio je Viktor Ishayev,  izaslanik Ureda Kremlja Dalekog Istoka.

Ruska vlada smatra da šefovi vlada Kine i Rusije trebaju raspraviti o nedavnim poplavama koje su utjecale na brojne ruske regije i pokrajine u Kini, koja do sada broji najmanje 10 poginulih. (AFP)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook