Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Takozvana Islamska država (IS), koja je u nedjelju izgubila Dabik, za nju simbolički važan zbog sunitskog proročanstva da će se u njemu odigrati završna bitka između muslimana i nevjernika, kontrolirala je od 2014. velika područja Iraka i Siriji, ali i trpjela gubitke, pokazuje pregled gradova koje je izgubila ta teroristička skupina čija je snaga u silaznoj putanji.


Islamska država (IS) je sredinom 2014. zauzela velik dio Sirije i Iraka, otkad se protiv nje bore naoružane skupine pobunjenika, Kurda, Iračana i sirijske vojske.

Vezani članci Slika nije dostupna IS korak do ostvarenja 1400 godina starog proročanstva Slika nije dostupna I Cameron spreman surađivati s Putinom protiv džihadista

Do listopada 2016. izgubila je 16 posto teritorija koji je držala početkom godine, uključujući i ključne opskrbne rute, prenosi IHS Conflict Monitor. Prema istom izvoru IS je u 2015. izgubio 14 posto osvojenog teritorija.

Ovo su neki od ključnih gradova i teritorija koje je IS izgubio otkako je 2014. počeo osvajati:

DABIK - sirijski pobunjenici uz tursku podršku Dabik su osvojili u nedjelju. Iako strateški beznačajan, riječ je o gradu koji je Islamskoj državi vrlo važan ideološki zbog sunitskog proročanstva koje tvrdi da će se u njemu održati završna bitka između muslimana i nevjernika koja će nagovijestiti Sudnji dan. Po tom mjestu su nazvali i svoj časopis na engleskom jeziku.

KOBANE – kurdski grad na sjeveru Sirije koji je postao simbol borbe protiv IS-a. Oslobođen je u siječnju 2015. nakon više od četiri mjeseca žestokih borbi.

TAL ABJAD – grad na turskoj granici koji su kurdske i snage arapskih pobunjenika oslobodile u lipnju 2015., a koji je bio točka na ključnoj opskrbnoj ruti između Turske i Rake, uporišta IS-a.

PALMIRA – IS je osvojio ovaj antički grad u svibnju 2015., razorio UNESCO-ve spomenike svjetske baštine te ukrao antičke relikvije. Oslobođen je u ožujku ove godine zajedničkim napadom sirijske vojske i ruskih zrakoplova.

MANBIJ – koalicija Kurda i arapskih pobunjenika 6. kolovoza je oslobodila grad Manbij na sjeveroistoku Sirije nakon dva mjeseca borbe. IS ga je osvojio 2014., i k oristio kao mjesto okupljanja za džihadiste iz Europe te kao važnu stanicu na jednoj od opskrbnih ruta.

DŽARABULUS – Tuska vojska i sirijski pobunjenici ušli su u granični grad Džarabulus 24. kolovoza, gotovo bez otpora.

SIRIJSKO-TURSKA GRANICA – Turske snage i sirijski pobunjenici u rujnu su protjerali borce IS-a s njihovih posljednjih položaja uz granicu, čime je otežan put stranim džihadistima u Siriju i Irak.

TIKRIT – Rodni grad nekadašnjeg iračkog diktatora Sadama Huseina, sjeverno od Bagdada, pao je u ruke IS-a u lipnju 2014., ubrzo nakon Mosula. Oslobođen je u ožujku 2015. zajedničkom operacijom iračke vojske i policije, te šijitskih paravojnih postrojbi.

SINDŽAR – taj grad sjeveroistočno od Bagdada oslobodile su kurdske snage u studenom 2015. uz podršku američkih zračnih napada. Time je prekinuta opskrbna ruta kojom su se povezivala područja IS-a u Siriji i Iraku. IS je osvojio Sindžar u kolovozu 2014., kad je izveo pokolj nad tamošnjom manjinom Jazida.

RAMADI – glavni grad Anbara, najveće iračke provincije koja graniči sa Sirijom, Jordanom i Saudijskom Arabijom, proglašen je oslobođenim u veljači, devet mjeseci nakon što ga je osvojio IS.

FALUDŽA - 50 kilometara zapadno od Bagdada, Faludža je bila prvi irački grad koji je pao u ruke radikalne sunitske skupine početkom 2014. godine. Oslobođen je u lipnju ove godine.

Al-KAJARA – iračke snage su uz zračnu podršku koalicije oslobodile ovaj grad u kolovozu 2016., čime su stvorile preduvjete za napad na obližnji Mosul.

AL ŠAR KAT – iračka vojska objavila je 22. rujna da je oslobodila Al-Šar Kat, grad koji je važan jer se nalazi na opskrbnoj ruti potrebnoj za oslobađanje Mosula. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju